24
Nisan
2024
Çarşamba
NEVŞEHİR

Gökdelen restore edildi

İç kısmında bozulan doğal yapısı onarılan, dış aydınlatması projektörlerle sağlanan, iç merdivenlerine Avrupa'dan özel olarak getirtilen sıcak ve soğuğa dayanıklı görselli mükemmel kaplama sağlanan, led aydınlatma sistemi kurulan Kale, yeni hali ile sabah 06.30'dan gece 22.30'a kadar ziyaretçilerini ağırlması planlanıyor.

Kapadokya bölgesinde doğal oluşumlu olması nedeniyle dünyanın ilk doğal gökdeleni olarak da değerlendirilen Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Uçhisar beldesindeki tarihi Uçhisar Kalesi, 40 yıl aradan sonra onarıldı. Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü yaptığı açıklamada, Kapadokya bölgesinin ana giriş bölümünde yer alan ve M.Ö. 3000'li yıllarda Hititler'den itibaren savunma amaçlı olarak da kullanılan 179 metre yüksekliğe sahip doğal oluşumlu Uçhisar Kalesi'ni onarmanın kendisine nasip olmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Süslü, sığınaklar, yerleşim alanlarında birbirine geçmeyi kolaylaştırıcı yer altı tünelleri, şarap üretim alanı, depo, Kiler, ahır ile insanların normal yaşamını sürdüğü tüf kayaya oyulu 500 e yakın mekanı içinde barındıran Uçhisar Kalesi'nin bölgenin turizmdeki yeri ve konumunun her geçen gün arttığına dikkat çekti.

01 Temmuz 2013 tarihi itibari ile Kalenin merdiven ışıklandırmaları ile iç ve dış ortam aydınlatılma işlemlerinin tamamlanarak ziyaretçilere açıldığını kaydeden Süslü, "179 metre yüksekliği ile bölgenin en üst kısmından dünyanın hayran kaldığı Kapadokya bölgesini seyretmek isteyen tüm misafirlerimizi bekliyoruz. Özellikle de akşam saatlerinde gelinirse yapılan ışıklandırmalarla daha mükemmel bir görünüm sağlanıyor. Koruma Kurulu'ndan alınan iznin ardından Uçhisar Kalesi'nde geniş çaplı bir restorasyon projesi yapıldı. İç duvarlar aslına uygun biçimde onarılırken, iç merdivenlerinin aydınlatılması işi, ledli ışıklandırma şeklinde ve merdiven üstleri Avrupa'dan getirilen sıcak ve soğuğa dayanıklı malzeme ile kaplanarak modern, şık ve görsel açıdan muhteşem bir ortam sağlandı. Kale ışıklandırma işleminin yapılmasından sonra sabah 06.30 ile gece 22.30 arasında misafirlerin ziyaretine açık bulundurulacak. Yeni modernize edilmiş hali ile her türlü sanatsal faaliyetlere açık bulundurulacak. 40 yıldan bu yana bir türlü onarım ve restarasyon çalışması yapılamayan kalenin çevresi de görünümü bozmayan tellerle çevrilerek dış güvenliği de tam olarak sağlandı."

CHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2013 Çarşamba 18:21:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?