5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Göreme'de tarih yaşatılacak

GÖREME' DE TARİH YAŞATILACAK

Kapadokya bölgesinin en önemli turizm merkezi konumundaki Göreme beldesinde geçmiş kültürel değerlerin yaşatılması için çalışmalara başlandığı bildirildi. Meydan düzenlemeleri şeklinde ilk planda ortaya konulan proje ile çeşitli etkinliklerin düzenleme çalışmaları yapılarak mahalle aralarındaki meydanlarda gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtildi.

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil yaptığı açıklamada, peribacaları ile peribacalarının içlerine oyulu dinsel ve evsel mekanların dünyadaki en önemli merkezlerinden biri olarak da bilinen Göreme 'nin Romalılar'dan başlayıp Bizans,Selçuklu ve Osmanlı gibi önemli medeniyetlerin önemli bir buluşma noktasını oluşturduğunu söyledi.

Göreme'de yüzyıllar boyunca devam eden geleneksel bazı uygulamaların Göreme'nin gerçek anlamda sahip olduğu önemli kültürel mirası ortaya çıkardığına inandıklarını dile getiren Cingil,Cumhuriyetin ilk yıllarından 1960 lı yıllara kadar devam ede gelen Göreme'deki bazı uygulamaları günümüzde yeniden yaşatma kararlılığı içerisinde olduklarını söyledi.

Geçmişte nişan,düğün,kına,asker uğurlama,cenaze ve sünnet gibi bir çok etkinliğin evlerin dışında tamamen meydanlarda yapıldığını dile getiren Cingil, "Meydan kültürü, Göreme'de en önemli kültürel birikimlerimizden birisidir.Göreme' de geçmişte yaşayanlar bu tür etkinliklerini tamamen sokak ve mahalle aralarında meydanlarda yapardı. Şimdilerde olduğu gibi bu tür etkinlikler evlerde ve dört köşe salonlarda yapılmazdı Sabah başlayan ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eden bu tür etkinliklerle insanlar, karşılıklı dostluk ilişkilerini daha sağlıklı bir şekilde ortaya koyar, ikili ilişkilerini güçlü toplumsal yapı üzerine oturturlardı.Geleneksel kültümüzün yaşatılması ve bundan sonra da sürekliliğinin sağlanması en öncelikli görevlerimiz arasında yer almaktadır.Tarihi Kentler Birliği'ne üye bir belde olarak bu düşüncelerimizi bu birimlerde de dillendiriyoruz ve gerçekten büyük bir ilgi ile karşılanıyor."dedi.

Cingil bu kapsamda çalışmaların başlatıldığını belirterek, ilk etapta Göreme Belediyesi'nin imkanları ile belde merkezinde böyle bir uygulama içerisine gireceklerini belirterek,uygulamanın başarılı olması halinde bunu belde genelinde mahallelere kadar yaygınlaştıracaklarını kaydetti.

GÖREME' DE TARİH YAŞATILACAK
GÖREME' DE TARİH YAŞATILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2010 Çarşamba 10:01:01
Güncelleme :12 Ağustos 2010 Perşembe 12:05:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?