3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Güler Sabancı Nevşehir'de

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, AB'nin hibe projelerine verdikleri katkılarla bugüne kadar 10 bin kişiye direk ulaşıldığını belirterek, dolaylı olarak da projeler kapsamında 100 bin kişiye ulaşıldığını söyledi. Sabancı, "Yerel yönetimlerin programa karşı olan duyarlı yaklaşımı bizi cesaretlendiriyor" dedi.

Sabancı Vakfı tarafından yürütülen 'Birleşmiş Milletler (BM) Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı' kapsamında Nevşehir'de "Deneyim Paylaşım Toplantısı" düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'in çok arzu etmesine karşın, Adalet Bakanı ile Ankara'da gerçekleştirilecek randevu nedeniyle katılamadığını aktardı.

Nevşehir Belediyesi'nin sosyal belediyecilik anlayışı ile yürütülen bu programın örtüştüğünü, sonra bu projede etkin bir rol oynamaya yoğun bir çaba harcadıklarını dile getiren Kaya, toplumsal hayatta eğitim ve bilinç kazanmanın vazgeçilmez temel bir değer olduğu düşüncesi ile bugüne kadar önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Sosyal belediyeciliğin de gereği olarak Kapadokya Eğitim Merkezi'ne (KAPEM) ciddi bir işlevlik kazandırdıklarını aktaran Yusuf Kaya, bugüne kadar uyguladıkları 40'a yakın sertifika programı ile yüzde 70'i bayanlardan oluşan bir topluluğun bilgi ve becerilerinin geliştirilmesinin sağlandığını, ayrıca istihdamın gelişmesine de yardımcı olduklarını vurguladı.

İçişleri Bakanlığı BM Ortaklık Programı Ulusal Koordinatörü Mustafa Çöğgün ise, Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı'nın 6 pilot kentte uygulanmasına Sabancı Vakfı'nın önemli bir katkı sağladığını belirterek, programın uygulanabilirliği ile birlikte çalışarak fikirler üretme, ortak akıl ile hareket ederek başarının ortaya konulduğunu gözlemlediklerini belirtti.

İçişleri Bakanlığı olarak toplum hayatının kolaylaştırılması ve toplumun yaşam seviyesinin geliştirilmesi yönünde yapılan çalışmalara bundan sonrada katkı sağlamayı devam ettireceklerini belirterek, bu toplantı ile bilgi ve deneyimlerinin paylaşılması ile küçük başarıların zaman içerisinde nasıl büyük başarıların ortaya çıktığının bir kez daha vurgulayacağını kaydetti.

Sabancı Vakfı Mütevelli Başkanı Güler Sabancı da, hibe programı kapsamında destekledikleri projelerle bugüne kadar doğrudan 10 bin kişiye, dolaylı olarak da 100 bine yakın kişiye ulaşıldığını belirterek, hibe programını hayata geçirmedeki temel amacın yerel eylem planlarının başlamasına destek olmak ve kurumları cesaretlendirerek teşvik etmek olduğunu ifade etti. Sabancı, vakıf olarak 4 yıldan beri hibe programlarına katkı sağladıklarını belirterek, sadece geçen yıl içerisinde 1 milyon, bu yıl içerisinde de 1.2 milyon TL katkı sağlayacaklarını belirtti.

Sabancı, hibe programına proje başvurusunun 16 Kasım'da sona ereceği uyarısında da bulunarak, proje çalışmalarına hız kazandırılması çağrısında bulundu. Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı'nın aralarında Nevşehir'in de bulunduğu 6 kentte büyük bir başarı ile uygulandığına dikkat çeken Sabancı, programın etkin bir şekilde uygulanması ile kadınların toplumsal hayatta daha etkin bir konuma geldiğinin gözlemlendiğini belirtti. Sabancı, valilik ve belediyeler bünyesinde eşitlik masalarının kurulduğunu, kadın-erkek eşitliği komisyonu ve il koordinasyon kurulu oluşumunun yanı sıra yerel yönetim seçimlerinde, 2004 yılındaki seçimlerle kıyaslandığında programın uygulandığı 6 kentte kadınların yüzde 57 oranındaki bir artış ile yerel yönetimlere katılımlarının sağlandığını kaydetti.

Sabancı, "Nevşehir Belediyesi'nin uygulanan bu programa karşı gösterdiği duyarlılık bizleri cesaretlendiriyor. Kadınlarımızın ve kız çocuklarımızın toplumda hak ettiği yeri bulabilmesi için daha çok şeylerin yapılması gerektiğine inanıyorum. Küçük başarılar, bir kartopu misali daha da büyüyecektir" dedi.

Nevşehir Valisi Osman Aydın ise, Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı'nın başarılı bir şekilde uygulanmasında valilikler, belediyeler ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğinin çok önemli olduğunu belirtti.

Bu projenin uygulanmasında başarılı olunması halinde, söz konusu projenin tüm ülke çapında uygulanabileceğini ifade eden Aydın, programın daha fazla başarıya ulaşması için gayret harcanması gerektiğini söyledi.

Toplantıda daha sonra değişik kentlerde uygulanan projelerle ilgili yaşanan gelişmeler katılımcılara aktarıldı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2009 Pazartesi 17:04:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?