5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Gümüşkent turizme kazandırılacak

GÜMÜŞKENT YERALTI KENTİ TURİZME KAZANDIRILACAK

Kapadokya bölgesinde yumuşak tüf kayalara oyularak önceleri sığınma amaçlı, daha sonra da normal yaşam alanı olarak kullanılan Gümüşkent yeraltı kentinin bölgenin en önemli şarap üretim merkezlerinden biri olarak da biliniyor.

Günlük yaşamın vazgeçilmezi konumuna gelen yeraltı kent yerleşimleri hakkında önemli bilgiler veren Gümüşkent yeraltı kenti, Kapadokya bölgesinde yumuşak tüf kayalara oyularak önceleri sığınma amaçlı, daha sonra da normal yaşam alanı olarak kullanılıyordu. Bölgenin en önemli şarap üretim merkezlerinden biri olduğu bilinen Gümüşkent yeraltı kentinin hemen giriş bölümündeki ekmek yapımında kullanılan ilkel fırın da yine bölgedeki yeraltı kentlerinin bilinmeyen özelliğini ortaya çıkarıyor.

Gümüşkent Belediye Başkanı Mustafa Arıkan yaptığı açıklamada, 1975 yılında ilkokul öğretmeni Hasan Tarım'ın ortaya çıkardığı ve daha sonra da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çevresi demir parmaklıklarla koruma altına alınan Gümüşkent yeraltı kentinin 35 yıllık aradan sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanan 10 bin TL'lik katkı ile ilk katının temizlendiğini söyledi.

Yeraltı kentinin ilk giriş bölümünde bulunan şarap üretim ünitelerinin bölgedeki hiçbir yeraltı kentinde bulunmayan özelliklere sahip olduğunu belirten Arıkan, sadece yeraltı kentinde yaşayanları değil, çevredeki halkın da o dönemde şarap ihtiyaçlarının karşılandığı şarap üretim ünitelerine sahip olduğunu ifade etti. Arıkan, Gümüşkent yeraltı kentinin ayrıca ekmek yapımı için kullanılan oldukça ilkel şekildeki ekmek fırınının da görülmeye değer olduğunu belirtti.

Arıkan, bölgeyi hakimiyetleri altında bulunduran Bizanslılar tarafından M.S. 5. yüzyılda oyulmaya başlanılan ve 5 katlı olduğu tahmin edilen Gümüşkent Yeraltı Kentinin, yeraltı bağlantı kanalları ile beldenin değişik alanlarına kadar uzandığını açıklayan Arıkan, Gümüşkent beldesindeki Yeraltı Kentinin diğer katlarının da temizlenmesi ve sonrasında da ışıklandırılarak turizme kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yardım isteğinde bulunacaklarını kaydetti. Arıkan, "Diğer yeraltı kentlerinde olmayan özelliklere sahip Gümüşkent yeraltı kentinin henüz açılamayan diğer bölümlerinin de Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan sağlanacak yardımlarla temizlenmesi ile bölgenin bilinmeyen bir çok tarihi bilgilerinin gün yüzüne çıkacağına inanıyoruz" dedi.

GÜMÜŞKENT YERALTI KENTİ TURİZME KAZANDIRILACAK
GÜMÜŞKENT YERALTI KENTİ TURİZME KAZANDIRILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2010 Pazartesi 10:23:03
Güncelleme :13 Aralık 2010 Pazartesi 18:41:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?