4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Hacı Bektaş törenleri başladı

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Hacıbektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri başladı.

Ünlü Türk İslam Düşünürü Hacıbektaş Veli anısına düzenlenen anma törenleri ve kültür sanat etkinlikleri bu yıl ulusal düzeyde 46, uluslararası düzeyde ise 20. kez gerçekleştiriliyor.

Sabah saatlerinde Hacıbektaş Belediyesi önündeki Cumhuriyet Meydanı'nda resmi açılışı yapılan programa Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AK Parti Nevşehir milletvekilleri, eski DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Şişli Belediye Başkanı ve Türkiye Değişim Hareketi Lideri Mustafa Sarıgül, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Nevşehir Valisi Osman Aydın, çevre illerin valileri, belediye başkanları ve binlerce kişi katıldı.

Tören alanına gelişinde 'Başbakan Sarıgül' sloganları ile karşılanan Mustafa Sarıgül, burada Bakan Ertuğrul Günay ile tokalaşıp kucaklaştıktan sonra Zeki Sezer'in yanına geçti. Burada da Sezer'in elini tutarak havaya kaldıran Sarıgül, daha sonra Sezer ile kucaklaşarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Törene yurt içinden ve dışından binlerce kişi katılırken, güvenlik güçleri tarafından geniş güvenlik önlemi alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah Ekibi'nin gösteri ile başlayan kutlamalar kapsamında Bakan Günay yaptığı konuşmada, dünyanın 20. yüzyılda büyük acılar yaşadığını belirterek, "1939'dan 1945 yılına kadar yine savaşlar oldu. Sonra 90'lı yıllarda balkanlarda. Bizde içimizde 1978'de, 1980'de ve 1993'de nice acılar yaşadık. Şimdi bunları tarihe gömmeli, bu acıları unutmadan bir daha yaşanmadan bir kardeşlik, barış ortamı kurarak geleceğe kardeşçe dürüst adımlar atmalıyız. Şimdi yeni bir dönem yeni bir demokrasi kurmak zorundayız. 20. yüzyılın başında nice acılardan sonra büyük bir cumhuriyet kurduk.

Şimdi 21. yüzyılın bu ilk çeyreğinde cumhuriyeti katılımcı, çoğulcu, demokrat, sosyal ve laik bir demokrasi anlayışı ile bütünleştirme ihtiyacı içerisindeyiz. Ve hep beraber bunu yapacağız. Bizden milletimizin beklediği kavga etmek değil, barışmak, çocuklarımızın iş bulması, aş bulması, ekmek bulması, hayatın karşısında dik durmasını sağlamak. Halkımızın beklentisi daha çok ekmek, daha çok özgürlük ve
daha çok adalettir. Bunları yaptığımız zaman Hacıbektaş Veli'nin emanetini, Mustafa Kemal'in vasiyetini, Hz. Muhammed'in inancını, Hz. Ali'nin gösterdiği yola daha doğru düzgün, daha alnımız açık, yüzümüz ak olarak gideceğimize içtenlikle inanıyorum. Hepimiz buna inanıyor ve bunu yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Vali Aydın da, bu yılki törenlerin büyük önem taşıdığını söyledi. Vali Aydın, "Bu yıl Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Hacıbektaş ilçesine gelişinin 90. yılı, hem de Hacıbektaş Veli'nin doğumunun 800 yılı. Anadolu'yu ilmi ile aydınlatan, Anadolu insanına coşkulu, sevecen ve hoşgörülü bir yaşam reçetesi sunan Hacıbektaş Veli; şiir, semah ve müzik ile insanları eğitmiş, yıkamış, onlara yepyeni bir dünya görüşü hazırlamıştır" diye konuştu.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu ise, batının ortaçağ karanlığını yaşadığı dönemde kral-kilise sentezi ile ilim ve akıl yolunun önünün tıkandığını ve ilimle ilgilenenlerin cezalandırıldığı, diri diri yakılırken Hacı Bektaş Veli'nin "İlimden Gidilmeyen Yolun Sonu Karanlıktır", "İncinsen de İncitme", "Her Ne Ararsan Kendinde Ara", "Kadınlarınızı Okutunuz", "Düşmanınızın Dahi İnsan Olduğunu Unutmayınız" gibi öğretisine temel olan konuları işleyerek, öğretisinin merkezine insanı koyduğunu söyledi.

Atatürk'ün "Hayatta en gerçek yol gösterici ilimdir" sözleri devrimlerin ve aydınlığın temeli olduğunu da ifade eden Selmanpakoğlu, "Bu nedenle Alevi ve Bektaşiler Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucularıdır. Gerek Hacı Bektaş Veli gerekse Atatürk aydınlanmacılığının üç temel unsuru akıl, bilim ve adalettir. Hacıbektaş Veli aydınlatılmasına adalet anlayışı içinde bakıldığında çete kurduğu ileri sürülenlerle Kemalist aydınların aynı platformda değerlendirilmesi aydınlık Türkiye isteyen
Alevi-Bektaşileri diğer aydınlarımızı üzmektedir. Adaletin bir an önce gerçekleştirilmesi beklentimizdir. Hacı Bektaş Veli, kadın erkek ayrımı yapmadan çalışıp kazanmayı, hakça paylaşmayı, sömürmemeyi, sömürülmemeyi, emeğe saygıyı bizzat Beştaşlar'da hayvan otlatarak, Dedebağ'da ziraat yaparak, dergahında eğitim ve öğretim yaptırarak uygulamıştır. Karanlık düşüncelerin yok olmasında ibret alınması için, her yıl dile getirdiğimiz gibi Sivas katliamını yapanlardan yurt dışına kaçanların getirilerek yargılanması, Sivas katliamının yapıldığı Madımak Oteli'nin insanlık müzesi olarak karanlığın artık aydınlığa dönüştüğü bir eser haline getirilmesi ve müze kavşağının bulunduğu meydana Cumhuriyet ve İnsanlık Anıtı yapılması beklentimizdir. Fötr şapkası ile özdeşleşerek halkın sorunlarını dile getiren aydınlanmacı ozan Aşık Veysel'e takke giydirmeye kalkma anlayışı geriye gidişin bir başka ifadesi olup, hiç kimseye de fayda sağlamayacaktır. Aşık Veysel'e takke değil fötr şapka yakışır" dedi.

Özgürlükçü ve demokrat olmanın tüm Alevi-Bektaşilerin özlemi olduğunu da sözlerine ekleyen Selmanpakoğlu, "Kurtuluş, kuruluş ve Atatürk devrimlerinin kök salmasında ön saflarda yer alan Alevi ve Bektaşiler, Hacı Bektaş Veli'nin 'Bir olalım, diri olalım, iri olalım' anlayışı içinde ulusal birliğin sağlanması ve korunması için Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Alevi, Sünni ve her türlü ayrımcılığa karşıdırlar. Alevi ve Bektaşileri bu anlayışın dışına çekmek isteyen dış güçler ve işbirlikçileri asla başarılı olamayacaklardır" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından Bakan Günay tarafından 16. Hacıbektaş Dostluk ve Barış Ödülü ise sahibine verildi. Hacıbektaş Veli'yi anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere de Vali Osman Aydın tarafından ödülleri verildi. Bakan Günay ve beraberindekiler daha sonra Hacıbektaş Veli'nin türbesini ziyaret etti.

18 Ağustos Salı günü sona erecek olan etkinlikler kapsamında vatandaşların en çok ilgi gösterdikleri yerlerin başında Hacıbektaş Veli Müzesi ve Çilehane yer alıyor. Hacıbektaş Veli Müzesi'ne bin 500 metre uzaklıkta bulunan ve Hacıbektaş Veli'nin çile çektiği ve ibadet ettiği yer olarak bilinen Çilehane mevkiindeki Deliklitaş da en çok ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2009 Pazar 14:59:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?