4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Hacıbektaş etkinliklerle anılacak

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde bu yıl 46.'sı düzenlenecek olan Hacıbektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür ve Sanat Etkinlikleri programı belli oldu. Bu yılki törenlere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra çok sayıda bakan ve siyasi parti genel başkanı katılacak.

Ünlü Türk İslam düşünürü Hacıbektaş Veli anısına düzenlenen Hacıbektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür ve Sanat Etkinlikleri, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde 16-18 Ağustos 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Uluslararası boyutta 20., ulusal düzeyde 46. kez düzenlenecek olan etkinliklere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katılacak.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çeşitli illerinden ve yurt dışından çok sayıda Alevi vatandaşın katılımının beklendiği etkinliklere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, milletvekilleri ve siyasi parti genel başkanlarını davet ettiklerini açıkladı.

Şu ana kadar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımın kesinlik kazandığını ifade eden Selmanpakoğlu, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra diğer bakanlar ve çok sayıda siyasi parti genel başkanının da etkinliklere katılmasını beklediklerini belirtti. Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu ayrıca, etkinlikler için gerekli hazırlıkların sürdüğünü sözlerine ekledi.

Hacıbektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür ve Sanat Etkinlikleri, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde 15 Ağustos Cumartesi günü Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde araştırmacı-yazar Kazım Balaban'ın yöneteceği 'Alevi Bektaşilerin Sorunları' konulu toplantı ile başlayacak. Toplantının ardından Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunularak saygı duruşunda bulunulacak.

Saat 18.00'de Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek 'Kardeşlik Töreni-Semah' adlı tiyatro gösterisinde ise Ankara Deneme Sahnesi oyuncuları sahne alacak. Gece ise Cumhuriyet Meydanı'nda Ahmet Gökçe, Zeynel Aba, Grup Eylül konser verecek.16 Ağustos Pazar günü Cumhuriyet Meydanı'nda semah gösterileri ile günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılacağı açılış töreninde ayrıca 16. Hacıbektaş Dostluk ve Barış Ödülü de sahibini bulacak.

Hacıbektaş Veli Külliyesi'nin ziyaret edilmesi ile sona erecek olan resmi açılış töreninin ardından, Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi sergi salonunda Işık Çuhacıoğlu'nun karma resim sergisi, fuaye salonunda Menekşe Sümer'in 'Sazda Semah' adlı sergisi ve Hacıbektaş Veli İç Avlusu'nda Vicdan Güvenç'in
'Güncemal' adlı resim sergisi sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Aynı gün Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi büyük salonunda, 'Hacıbektaş Kültürü ve Hacıbektaş Veli Araştırma Merkezi Çalışmaları ve Tanıtımı' konusunda Türk Kültürü ve Hacıbektaş Veli Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr .Gıyasettin Aytaç'ın bir sunumu olacak.

Sunum sonrasında ise, 'Hacıbektaş Veli Toplumunun Siyasetten ve Siyasetçilerden Beklentileri' konulu panel gerçekleştirilecek. Mustafa Selmanpakoğlu'nun yöneteceği panele konuşmacı olarak Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç, Prof. Dr. Alemdar Yalçın, Doç. Dr. Alemdar Yalçın ve 2 Temmuz Pir Sultan Abdal Vakfı Başkanı Murtaza Demir katılacak. Daha sonra ise Canlar Tiyatrosu ve Ankara Deneme Sahnesi oyuncularının sahneleyeceği, 'Yangın Yeri Maraş ve Kardeşlik Töreni' adlı oyunlar sunulacak.

Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilecek olan gece etkinliklerinde de Yenice Semah Ekibi'nin gösterilerinin ardından Şirin Üstün, Gökhan Kılıç, Sabahat Akkiraz, Fedai ve Ali Mahsuni gibi ozan sanatçılar sahne alacak.Törenlerin üçüncü günü olan 17 Temmuz Pazartesi günü ise Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde, 'Doğumunun 800. Yılında Hacı Bektaş Veli' konulu panel düzenlenecek.

Oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Osman Horota ve Prof. Dr. Ahmet Cihan, Prof. Dr. Filiz Kılıç, Prof. Dr. Çetin Pekacar, Prof. Dr. Salih Kuşluvan ve Prof. Dr. Şükrü Akdoğan'ın yapacağı panelde 3 ayrı oturum gerçekleştirilecek. Aynı gün Saat 16.00'da ise Garip Dede Kültür ve Konuk Evi'nde Garip Dede Türbesi Derneği tarafından, 'Birlik Cem Töreni' yapılacak.

Etkinliklerin son günü olan 18 Ağustos 2009 Salı günü ise Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde Ahmet Gökçe, Mustafa Ermiş, Nafiz Yılmaz, Cemil Gören ve Ali Metin tarafından şiir dinletisi gerçekleştirilecek. Hacıbektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür ve Sanat Etkinlikleri, 'İllüzyon, Animasyon ve Palyaço' adlı tiyatro oyununun ardından, ozan sanatçıların konseri ile son bulacak.
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2009 Perşembe 16:51:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?