4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Hacıbektaş Nazım'ın mezarını istiyor

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, ünlü şair Nazım Hikmet'in mezarının ilçelerine getirilmesi için TBMM'ye yaptıkları teklifi tekrarlayacaklarını söyledi.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, yaptığı açıklamada, ünlü şair Nazım Hikmet'in mezarının Rusya'nın başkenti Moskova'dan ilçelerine getirilmesi için 2006 yılında belediye meclis kararı aldıklarını hatırlattı.

Alınan bu kararın ardından TBMM'ye teklifte bulunduklarını ifade eden Selmanpakoğlu, "Nazım Hikmet'in mezarının Türkiye'ye getirilmesi konusu birçok yerin belediye başkanları tarafından da gündeme getirildi. Nazım Hikmet mütevazı bir yeri talep etmiştir. Biliyorsunuz 'Beni bir köy mezarlığında defnedin' demişti. İşte artık o günün köyleri, bugünün ilçeleridir. Çünkü dünya değişiyor, Türkiye de değişiyor. Nazım Hikmet'in mezarı Türkiye'ye gelecekse ilim, kültür, hoşgörü ve sevginin merkezi olan Hacıbektaş'a gelmelidir diye düşündük. Bunun için TBMM Başkanlığı'na gerekçeleri ile beraber bir öneri yazdım. Bunun yanında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dış İşleri Bakanlığı'na da bu isteğimizi ilettim. Çünkü TBMM karar verirse Dışişleri Bakanlığı kanalıyla bu gerçekleşebilir. Bunu Kültür ve
Turizm Bakanlığı da desteklemelidir" dedi.

Aradan geçen yaklaşık 1 yıllık süre içerisinde TBMM'den olumlu ya da olumsuz bir yanıt almadıklarını ifade eden Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, bu nedenle TBMM Başkanlığı'na yeniden başvuracaklarını açıkladı.

Taleplerinin olumsuz karşılanması durumunda ilçelerine Nazım Hikmet'in sanal mezarını yapmayı düşündüklerini de belirten Selmanpakoğlu, "Eğer Nazım Hikmet'in mezarının Türkiye'ye getirilmesi iki ülke arasındaki bir protokolle gerçekleştirilemez ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ile temasa geçip şairin sanal mezarını yapmayı teklif edeceğiz. Nazım Hikmet'in Türkiye'de başka yerlerde sanal mezarları var. Böylelikle dünya çapında çok ünlü bir ozanımızın, çok önemli bir şairimizin ve çok önemli bir düşünce adamının mezarını Anadolu'ya getirmiş oluruz. Biz yerini şimdiden hazırladık. Çilehane mevkiinde çok güzel bir yer hazırladık. Sanırım bunu gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

 

.
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2008 Cuma 12:20:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?