5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Harabeler için tanıtım atağı

KAPADOKYA'DA AÇIKSARAY HARABELERİ İÇİN TANITIM ATAĞI

Türkiye'nin önde gelen kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya Bölgesinde, Romalılar döneminden beri önemli bir yerleşim alanı olarak bilinen Gülşehir ilçesi yakınlarındaki Açıksaray Harabelerinin etkin bir şekilde tanıtılmasının gerektiği bildirildi.

Gülşehir Belediye Başkanı Mustafa Dursun yaptığı açıklamada, Gülşehir ilçesine 3 km. uzaklıkta bulunan ve Romalılar döneminden beri önemli bir yerleşim merkezliği yapan bölgenin esas önemini bölgede Hristiyanlığın yayılma sürecinde ortaya koyduğunu söyledi.

Tüf kayalara oyularak oluşturulan Açıksaray harabelerinde M.S. 964-965 yılları arasında bölgede konaklayan Bizans İmparatoru Nikephoros Photas'ın bu ziyaretinin ardından bölgenin önemli bir Bizans yerleşimi olarak dikkati çektiğini anlatan Dursun, bölgenin 100-150 yıl daha Bizans hakimiyetinde kaldıktan sonra Türklerin bu alanlara yerleştiğini ifade etti.

M.S. 10-11. yüzyıla ait çok sayıda manastır ve kilisenin bulunduğu Açıksaray Harabelerinin bölgenin önemli bir dini merkez olmasının da önünü açtığını kaydeden Dursun, bu alanda bulunan kaya kiliselerine bakıldığında Açıksaray'ın o dönemlerde Kapadokya bölgesi için önemli bir Piskoposluk merkezi olarak Bizans döneminde önemini daha da artırdığına dikkat çekti.

Gülşehir Belediye Başkanı Dursun, bölgenin önemli bir dini merkez olmasının da verdiği avantajla uzun yıllar bölgenin en önemli ticaret merkezleri arasında ele alındığını söyledi.

Dursun, her geçen gün Kapadokya bölgesinin artan turizm potansiyeli karşısında, bölgeyi ziyaret eden turist ile Açıksaray Harabelerinin orantılandığında önemli turist beklentisinin ortaya çıkmasına karşın kültür turizminin etkin olduğu bölgede Açıksaray Harabelerinin turizm pastasında istenilen oranda yararlanamadığını ifade etti.

Dursun "Açıksaray Harabelerinin Kapadokya turizmi içerisinde vazgeçilemeyecek oranda önem arz etmesine rağmen,bölgeyi gezen turist sayısının istenilen düzeyde olmadığı görülüyor.Bunda en temel etkenin tanıtımın istenilen düzeyde olmadığı sonucu ortaya çıkıyor.Yetkililerden,bölge tanıtımına Açıksaray Harabelerinin de etkin bir şekilde yer vermelerini istiyoruz.Belediyenin imkanlarının bu çalışmada oldukça düşük düzeyde kaldığı bilinen bir gerçek. Bu nedenle yetkililerimizin Açıksaray Harabelerinin etkin bir şekilde tanıtımı için yardımcı olmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.

KAPADOKYA'DA AÇIKSARAY HARABELERİ İÇİN TANITIM ATAĞI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2010 Çarşamba 11:55:03
Güncelleme :6 Ekim 2010 Çarşamba 13:44:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ali DEMİR IP: 78.165.121.xxx Tarih : 7.10.2010 11:16:26

Şimdiye kadar aklınız neredeydi Gülşehir belediyesi !  Atı alan Üsküdarı geçti siz daha yeni uykudan uyanıyorsunuz, bir bakın Avanos a bir bakın Ürgüp e ,Üçhisar a , Göreme ye ! Tanıtım sayesinde Turizmleri ve gelirleri aldı başını gitti. Ya Siz ?Maalesef  Tanıtımı yapılacak ve Turizme açılacak onlarca yer varken herşeye seyirci kaldınız !   Siz masa başında oturan personelinize maaş ödemekten başka ne işe yararsınız Allah Aşkına ?