2
Mayıs
2024
Perşembe
NEVŞEHİR

Hastaya şok eden rapor

Nevşehir'de 86 yaşındaki annesi ve ayakta duramayan 84 yaşındaki babası Mehmet Hökkaş için evde bakım parası almak amacıyla devlet hastanesine başvuran Niyazi Hökkaş, 'Hayatını kendisi idame ettirebilir' raporu karşısında şok oldu.

Nevşehir'in Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde kiraladıkları bir evde yaşamını sürdüren Mehmet Hökkaş (84) ve eşi 86 yaşındaki Hatice Höktaş, ilerleyen yaşları ile birlikte yürüme, işitme, görsel yeteneklerini büyük ölçüde kaybetti. Belirli aralıklarla evlerine gidip anne ve babasına bakan Niyazi Hökkaş, babası ve annesinin bakımını üstlendiği için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından tüm yurt genelinde uygulanan evde bakım parası hizmetinden yararlanabilmek için başvuru yaptı. Niyazi Hökkaş'a ilgililer, anne ve babası için kendi kendilerine ihtiyaçlarını karşılamayacak durumda olduğunun belirtileceği bir rapor alması halinde işlemlerinin sürdürüleceği bilgisini aktardı.

 

Yakın komşularının desteği ile anne ve babasını kiraladığı evden alarak Nevşehir Dr. İ.Şevki Atasagun Devlet Hastanesi'ne gelen Niyazi Hökkaş, iç hastalıkları, fizik tedavi rehabilitasyon ve kulak burun boğaz uzmanı ile psikiyatri, genel cerrahi ve nöroloji uzmanı olmak üzere 10 uzman doktorun imzaları ile oluşturulan raporu alınca şaşkınlığını gizleyemedi.

Niyazi Hökkaş, babasının her gün 3-5 kez altına bağlanan bezle yaşamını sürdürdüğünü, bir başkasının yardımı olmaksızın anne ve babasının hayatını devam ettirmekte ciddi anlamda zorluk yaşayacağını yeniden uzmanlara ve hastane yönetimine aktardığını söyledi. Annesi için, 'Yüzde 47 oranında engelli', babası için de, 'Yüzde 64 oranında özre sahiptir. Diğer yaşama dair olumsuz bulguların belirlenmemiştir' şeklinde düzenlenen rapor karşısında çok şaşırdığını belirten Niyazi Hökkaş, 'Ailem ile birlikte Boğaz köyünde çiftçilik yaparak geçimimi sağlıyorum. Köye gitmesem ailem maddi güçlük yaşayacak, anne ve babamı yalnız da bırakamıyorum. Sağ olsunlar komşular yardım ediyor ama nereye kadar? Madem bu devletin bir ilgili kuruluşu yaşlısını, engellisini düşünerek böyle bir katkı sağlamış, ben de yararlanayım ve gerekirse evimi de buraya taşımak suretiyle anne ve babama sürekli bakım yaparım düşüncesi içerisinde hareket ettim. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne giderek evde bakım hizmetinden yararlanmak amacıyla başvuru yaptım ama hastaneden aldığım rapor sonrasında şaştım kaldım. Ben bu yaştan sonra anne ve babamı güzellik yarışmasında jüri üyesi yapacak değilim. Anne ve babam tek başlarına hayatlarını sürdüremeyecek düzeydeler. Babam kimi zaman yatağından kalkıp evin içinde dolaşmak istiyor ama iki kişinin yardımı olmaksızın bunu gerçekleştiremiyor. Hastane yönetimine ve uzman doktorlara ne söylediysem bir türlü kabullendiremedim. Anne ve babamı bir bakım merkezine de kesinlikle yatırmam, onlar benim canlarım ama bir prosedür var ise bu daha bilimsel ölçekler konumunda ele alınarak değerlendirilmeli. Beze bağlı bir yaşam, yürüme yeteneğinin yanı sıra görme ve duymada ciddi sorun yaşayan yaşlı insanlara uygulanan bu yöntemin yanlışlığını Sağlık Bakanımızın öğrenmesini istiyorum' ifadelerini kullandı.

Kurulun verdiği rapor hakkında görüşleri sorulan Sağlık Kurulu Başkanı Nüroloji Uzmanı Yüksel Güven Yorgun, Mehmet Hökkaş'ın kendi yaşamını kendisi idame ettirebilecek durumda olduğunu ve bu nedenle kendisine böyle bir raporun verildiğini belirtti.

Nevşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay ise kurulun hastalara belli kriterler çerçevesinde rapor düzenlediğini ifade ederek, hastaların bu raporlara itiraz hakkının bulunduğunu ve bu durumda da hastanın Kayseri'de başka bir hastaneye gönderilebileceğini söyledi. 

iha
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2013 Salı 16:16:39
Güncelleme :1 Mayıs 2013 Çarşamba 14:29:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?