4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

'Haydi Düğüne' projesi gerçekleşti

Avrupa Birliği (AB) kaynaklı 'Kültürlerarası Değişim Projesi' çerçevesinde hazırlanan 'Haydi Düğüne' adlı çalışma, Türk ve Avrupalı gençleri bir araya getirerek farklı kültürlerin tanıtılmasını sağladı.

Engelsiz Yaşam ve Gençlik Derneği tarafından hazırlanan AB kaynaklı "Haydi Düğüne" (Join to Wedding) adlı Kültürlerarası Değişim Projesi, Kapadokya'da gerçekleştirildi.

Proje kapsamında Nevşehir'deki Türk gençleri ile buluşan Bulgaristan, Letonya, Romanya ve Estonya'dan gelen 4'ü fiziksel engelli 27 genç, birbirlerinin kültürlerini tanımak için düğün törenleri sahneledi.

Proje ile birlikte yaklaşık bir hafta Kapadokya'da kalan Türk ve Avrupalı gençler, farklı kültürlerde evliliğe ilk adımın nasıl atıldığını, örf ve adetleri ile öğrendi.
Engelsiz Yaşam ve Gençlik Derneği Genel Başkanı Hamdi Salar, Avrupalı gençlerin Türk insanlarını yanlış tanıdığını ve bu gençlerin kafalarındaki önyargıların kaldırılması için Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki kültürel gençlik projelerine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Projeye katılan Avrupalı gençlerin Türkiye'ye gelirken taşıdıkları önyargıları ve kafalarındaki Türk insanı portesini kendileri ile paylaştığını söyleyen Salar, proje sayesinde Türk ve Avrupalı gençler arasında önemli bir kültür
ve dostluk köprüsünün kurulduğunu vurguladı.

Salar, "Her kültürde evlilik önemli bir dönüm noktasıdır. Projemizin ana hedefi de kadın ve erkeğin hayatını birleştirdiği bu önemli dönüm noktasını sergilemek ve birbirimize ait yanlış bildiğimiz bilgileri tespit etmek. Aslında birbirimizden çok farklı değiliz. Hepimizin bir değer yargısı var ve bu değer yargıları kültürle yoğrularak biraz farklılaşmıştır. Bulgaristan ve Romanya'nın düğün adetleri bizden farksız. Bir Romanya'nın çalan müziği ile bizim müziğimiz arasında neredeyse farklılık yok. Bulgaristan düğününde davul ve zurnanın olması, halayın olması ve figürlerin aynı şekilde olması, aynı coğrafyayı paylaşmış olmamızın ve Osmanlı'nın bir kültürel paylaşımı olmasındandır" ifadelerini kullandı.

Letonya'dan gelen Evita Ltduma, böylesine eğlenceli bir projeye katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Ülkesinden 4 arkadaşı ile birlikte geldiğini belirten Ltduma, "Gelmeden önce Türkiye hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Buraya gelerek hem bu güzel ülkeyi görmüş oldum hem de Türkiye ile birlikte diğer ülkelerin kültürlerini tanıma şansı yakaladım" diye konuştu.

Projeye gelinliği ile birlikte Romanya'dan katılan Andreea Diana Gmita da, "Burada gördüm ki Türkiye ile bizim düğünlerimiz ve müziğimiz arasında gerçekten çok fazla benzerlik var. Ben Türklerin düğününü, onlar da bizimkini izlerken birbirimizden bir şeyler bulduk" ifadelerini kullandı.

Estonyalı öğrenci Liisi Paas ise, "Bir ülkenin kültürünü aslında en iyi düğünleri ile tanıyorsunuz. Biz de bu proje sayesinde başta Türkiye olmak üzere, farklı ülkelerin kültürlerini, örf ve adetlerini tanıdık. Burada kurduğumuz dostluklar, uzun süre devam edecek" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 14:33:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?