5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Hollandalı çiftçiler işbaşında!

Hollandalı bir grup öğrenci, Türkiye ve Türk insanlarını daha yakından tanımak ve Türklerin Avrupa Birliği'ne (AB) bakış açısını görmek için Türkiye'ye geldi. Bir hafta boyunca Kapadokya'da kalan öğrenciler, Türk insanının AB hakkındaki görüşleriyle ilgili anket yaptı, çiftçilerle birlikte seralarda çalıştı. 

Hollanda'nın Arnhem kentinde bulunan ve kent ile aynı ismi taşıyan Arnhem Koleji'nde eğitim gören 42 öğrenci ve 8 öğretmenden oluşan grup, Türkiye'yi tanımak için Kapadokya bölgesine geldi. Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde apart bir otelde kalan öğrenciler, bir hafta boyunca Türk insanlarını analiz etmek için çeşitli çalışmalar yaptı. Gün içerisinde Hollanda'da yaşayan Türk öğretmen ve öğrenciler ile birlikte gruplara ayrılan öğrenciler; Türk insanlarının yaşam şartları, Türkiye'deki yerel yönetim çalışmaları, muhtarlık sistemi, eğitim sistemi, öğrencilerin sorunları ve ekonomik yapı hakkında bilgi edinmeye çalıştı. 

Belediye yetkilileri, esnaf, öğrenciler ve vatandaşlarla yaptıkları görüşmeler sırasında sürekli not alan öğrencilerin, ülkelerine döndüklerinde okullarındaki arkadaşlarına da Türkiye'yi anlatacağı belirtildi. 

Türk insanlarının AB'ye bakışını inceleyen bir grup öğrenci ise ilçedeki esnafla ve vatandaşlarla bir anket çalışması yaptı. Görüştüğü Türkler'e 'AB'nin ne demek olduğunu biliyor musunuz, sizce Türkiye AB'ye girmeli midir, Türkiye AB'ye girerse size faydası mı yoksa zararı mı olur?' şeklinde sorular yönelten Hollandalı öğrenciler vatandaşlardan AB hakkında oldukça olumlu yanıtlar aldı.
 
Türkiye'ye gelmeden önce Türkiye ve Türk insanları hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadıklarını belirten öğrenciler, çok sıcak karşılandıklarını ifade ederek, "Gördüğümüz ilgi ve sevgi bizi etkiledi. Türkiye hakkında çok şey öğrendik. Türkiye gerçekten çok güzel bir ülke ve bu ülkenin insanları AB'ye girmeyi çok istiyorlar" dedi. 

İlçede bulunan seraları gezen öğrenciler, buradaki sera çalışmalarının bölge ekonomisine katkısını ve seralarda çalışan çiftçilerin çalışma şartlarını inceledi. Öğretmen ve öğrenciler buradaki işçilerle birlikte çiçek ekip, sulama yaptı. 

Arnhem Koleji'nin Türk öğretmenlerinden Sabri Özekin, Türkiye'ye gelen grup içerisinde Hollandalı, Yunanlı, Hintli ve Afgan öğrencilerin bulunduğu ve bu öğrencilerin büyük bir bölümünün buraya gelmeden önce Türkiye ve Türk insanları hakkında bu denli güzel düşünceler içerisinde olmadığını söyledi. Bu gezi ile birlikte öğrencilerinin Türkiye'yi yakından tanıma fırsatı bulduğunu belirten Özekin, önümüzdeki yıl okullarında Türkiye'den davet ettikleri öğrencileri ağırlayacaklarını kaydetti. 

Okul Müdürü Rijk Polman ise, programlarında Türkiye'nin tarihi ve turistik merkezlerini gezmenin yanı sıra asıl amaçlarının Türkiye'yi öğrencilerin gözüyle analiz etmek olduğunu belirtti. Öğrencilerin ülkenin kültürel, sosyal ve ekonomik durumunu incelediğini ifade eden Polman, "Hem öğretmenlerimiz ve hem de öğrencilerimiz için oldukça faydalı bir program oldu. Okulumuzda ve ülkemizde çok sayıda Türk var. Bu sayede onların ülkeleri ve kültürlerini öğrendik. Öyle inanıyorum ki Hollanda'ya döndüklerinde, burada bulunanların Türkiye'ye bakış açısı değişecektir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2007 Salı 11:38:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?