4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

İçme suyundaki arsenik oranı tartışıldı

Nevşehir Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu, son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de suda bulunan arsenik maddesinin yüksekliğinin sorun teşkil etmekte olduğunu belirterek, "Sulardaki arsenik maddesinin yüksek çıkmasının en önemli sebeplerinden biri, son 10 yıldır yaşanan kuraklıktır" dedi.

Nevşehir'de içme sularındaki arsenik oranı sorunu, Vali Hacımustafaoğlu başkanlığında düzenlenen toplantıyla masaya yatırıldı. Nevşehir köy ve kasabalarındaki içme sularındaki arsenik oranlarının ele alınıp, çözüm yollarının görüşüldüğü toplantıda Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Sarıhıdır ve Çökek köylerine kurulan arsenik arıtma tesisinde yapılan arıtmanın sonuçları değerlendirildi.

Vali Hacımustafaoğlu, toplantıda yaptığı açıklamasında, sulardaki arsenik oranının son zamanlarda yüksek çıkmasının nedeninin kuraklık olduğunu ifade ederek, arsenik miktarının yüksekliğinin insan sağlığına etkisinin tam olarak belirlenmesi konusunda araştırmaların yapıldığını söyledi.

Ürgüp Kaymakamlığı tarafından iki köyde arsenik arıtma tesisi kurulduğunu anımsatan Vali Hacımustafaoğlu, "Kurulan iki arsenik arıtma tesisinde arıtılan sudan yapılan tahlillerde arsenik oranının binde 6 oranına gerilediği belirlendi. Bunun üzerine hükümet nezdinde yaptığımız girişimler sonucunda Yüksek Planlama Kurulu 19 beldeye arıtma tesisi kurulması için gerekli ödeneği vermeyi kabul etti. 64 köy için de temaslarımız devam ediyor" dedi.

Toplantıda, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, arsenik uzmanı Eşref Atabay ise arseniğin tabiatta doğal olarak bulunduğuna dikkat çekti ve son 10 yıldır bölgede yaptığı araştırmalar sonucunda oluşturduğu raporu çözüm önerileri ile birlikte ilgili mercilere verdiğini kaydetti.

Valilik Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, Ürgüp Kaymakamı Recep Soytürk, Hacıbektaş Kaymakamı Mustafa Eldivan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Tatar ile Madem Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, İller Bankası uzmanları ve belediye başkanları katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 10:56:49
Güncelleme :3 Aralık 2008 Çarşamba 10:59:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?