4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

İl müftüsünden zekat uyarısı!

Nevşehir İl Müftüsü Ramazan Çortul, toplumda barış ve huzurun sağlanması için her zenginin mutlaka zekatını vermesi gerektiğini söyledi.

Nevşehir İl Müftüsü Ramazan Çortul yaptığı açıklamada, zekat ve fitre olayının sosyal yardımlaşmanın bir parçası olduğunu ve insanların bir kısmının aç ve huzursuz, bir kısmının tok, bir kısmının yakacak bir şeyinin olmadığı bir toplumda huzur, kardeşlik ve mutluluğun olmayacağını ifade etti.

Allah'ın, dayanışma, barış, huzur içerisinde mutlu bir topluluk ve yaşam istediğini belirten Çortul, bu bağlamda Allah'ın, zengin sayılabilecek insanlardan fakir Müslümanlara zekat ve fitre vermelerini emrettiğini söyledi.

Borçlulara, fakir ve muhtaçlara, Allah yolunda çalışanlara bir fariza olarak bir borç olarak zenginler tarafından zekat verilmesi gerektiğini ifade eden Müftü Ramazan Çortul, "Zekat'ın Türkçe manası ile 'Malı temizlemek' demektir. Yani, başkasının hakkını kendi malınızdan çıkartarak kendi malınızı temizleme yoluna zekat deniliyor. Zekat yılda bir defa verilir. O da yapılan hesaplamalara göre, Peygamber efendimizin koyduğu ölçülere göre sahip olunan malın 40’ta bir oranında zekat veriliyor” dedi.

Zekatın dinen zengin sayılan kişilere farz olduğunu ve yılda bir kez verildiğini belirten Nevşehir Müftüsü Ramazan Çortul, bir insanın dinen zengin sayılabilmesi ise asli ihtiyaçlarından fazla, borcunun dışında 80,18 gramın üzerinde altın sahibi olmasının yeterli olduğunu kaydetti. Çortul, "Belirtilen oranlarda bir altına sahip olan kişi yaklaşık 2 bin 600 YTL üzerinde bir parayı zekat olarak vermesi gerekiyor. Zekat verirken de bazı inceliklere dikkat etmek gerekir. Zekatı zengin sayılan, Müslüman ve akıl sahibi olan kişiler veriyor. Yani Müslüman olmayana, henüz çocuk çağındakilere ve deli konumundaki kimselere zekat farz olmuyor. Çünkü İslami hükümlere göre, bir insanin dini emirlere muhatap olabilmesi için akıllı olması gerekiyor. Çünkü İslam dini ve Kur’an akla hitap ediyor. Zekat vermekle bir kişinin malı eksilmez, aksine artar. Çünkü Peygamber efendimiz Allah adına yapılan harcamaların yerine ziyadesiyle dolduracağını vaat ediyor. Bir insan cömert davranıp harcama yaparsa, gerek zekat, gerek fitre ve gerekse sadaka olsun o sadakayı veren için her gün bir melek o kişinin kesesini doldurması için Allah'a dua ediyor. Cimrilik yapan içinde tam tersi. Cimrilik yapan kişi içinde başka bir melek malını eskitmesi için Allah'a dua ediyor" diye konuştu.

Zekatın kimlere verilip verilmeyeceği konusunda da vatandaşları aydınlatan Müftü Ramazan Çortul, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zekat bir kere gayrimüslimlere verilmez. Zekat, Müslüman fakirlerin hakkıdır. Zengin olan insanlara zekat verilmez ve insanlar usul ve fürularına zekat veremez. Yani insan babası, dedesi, dedesinin babası, annesi, ninesi onun aslıdır. Füru da kendi çocukları, torunları, torunlarının çocuklarıdır. Yani bir insan ne kadar fakir olursa olsun kendi torununa zekat veremez, kendi babasın, dedesine, ninesine zekat veremez ama insanlar bazen torunlarının fakir ve perişan olduğunu ve onlara zekat vermek istediğini belirtiyorlar. Zekat veremezler ama yardım etsinler. Çünkü, öldüğü zaman bir insanın mirası kime düşüyorsa ki miras birinci dereceden akrabalarına düşer, bunlara zekat veremez. Ayrıca karı-koca da birbirlerine zekat veremez. Yani zengin olan bir koca eşine zekat veremez. Bir insan bunların dışında akrabalarından zekat vermeye başlamalı. Yani oğlan ve kız kardeşleri, yeğenleri, amcası, dayısı, teyzesi gibi yakın akrabaları olsa zekatı verilecek mal nerede kazanılmış ise orasının fakirlerine vermek gerekir.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 17:24:04
Güncelleme :18 Eylül 2008 Perşembe 17:27:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?