3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

İl Tarım'dan kurban uyarısı!

Nevşehir Tarım İl Müdür Vekili Kenan Şahin, vatandaşları kurbanlık hayvan alımı ve kurban kesimi sırasında dikkat etmeleri gereken hususlarla ilgili uyardı.

Açıklamalarda bulunan Nevşehir Tarım İl Müdür Vekili Kenan Şahin, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde amaçlarının insan sağlığını ve hayvan sağlığını korumak, hayvanların refahının gözetilerek uygun şartlarda kesilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Kurbanı, insanın dini vecibelerini yerine getirmesinin yanı sıra insan sağlığı, hayvan sağlığı, çevre ve hijyen boyutu da olduğunu belirten Şahin, bu nedenle vatandaşların hem kurbanlık hayvan alırken hem de bunların kesimi sırasında dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti.

Bununla ilgili olarak bir takım tedbirler aldıklarını belirten Şahin, il merkezinde Ticaret Borsası Hayvan Pazarı ve mezbahaneler dışında kesinlikle hayvan satışına müsaade etmediklerini açıkladı.

Şahin, "Burada özellikle üzerinde durduğumuz, 3 önemli konu var. Birinci konu, bu hayvanların sağlık raporlarının olup olmadığı. Eğer bir hayvan il dışından geliyorsa kesinlikle bu hayvanın sağlık raporuyla gelmesi lazım. İkincisi il içinden geliyor ise bu hayvanların menşe şahadetnameleri olması lazım. Üçüncü bir husus ise bu hayvanların kulak küpelerinin kesinlikle olması lazım. Şimdi kulak küpesi olan, menşe şahadetnameleri olan ve sağlık raporu olan hayvanlar Tarım ve Köy işleri Bakanlığımızın belirlediği bütün sağlık ve hijyenik şartlara uymuş demektir. Yani, bulaşıcı hastalık olan şap ve brusella gibi hastalıklara karşı aşılanmış ve sağlam olan hayvanlar demektir" dedi.

Bununla ilgi olarak hayvan pazarında sürekli olarak denetim yaptıklarını belirten Tarım İl Müdür Vekili Kenan Şahin, pazarda bulunan Tarım İl Müdürlüğü ve Ticaret Borsası veterinerlerinin kulak küpesiz, menşesiz, şahadetnamesiz ve sağlık raporsuz hayvanların satışına müsaade etmediklerini vurguladı.

Vatandaşların hayvan alımı sırasında şüphelendikleri durumlarda Tarım İl Müdürlüğü ve Ticaret Borsası yetkililerinden yardım alabileceklerini söyleyen Şahin, "Eğer kulağı küpesiz hayvan varsa, gerek hayvan pazarı gerekse vatandaş hakkında gerekli işlemler yapılıyor. Bundan sonrada vatandaşlarımızın duyarlı olmasını gerektiren hususlar var. Kurban Bayramı olduğu için hayvan hareketlerinin en sıkı olduğu bir zamandır. Şimdi burada bu işi suistimal eden esnaflar olabilir. Vatandaşlarımız burada şuna dikkat etmesi gerekir. Eğer hayvanların pasaportlarına bakarlarsa, hayvanın kulak küpesi, sahibinin adı ve hayvanın yaşı da olur. Üzerinde durmamız gereken bir diğer önemli husus ise, bir hayvanı vatandaş alacağı zaman hayvanın fiziksel yapısı itibarı ile illaki ziraat mühendisi veya veteriner hekim olmaya gerek yok. Bir şahıs bir hayvanı gördüğü zaman tüyünde ciddi bir karışıklık, gözlerinde ciddi manada akıntı, burnunda akıntı, ağzında akıntı var ise tüyleri de karışık ise çok cılız hayvanlar varsa bunu da vatandaşlarımızın almaması lazım. Eğer böyle bir hayvanla karşılaşırlarsa vatandaşımız bunu bizim ekiplerimize yada borsanın veteriner hekimlerine haber vermesini istiyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 12:30:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?