6
Mayıs
2024
Pazertesi
NEVŞEHİR

İlk sonuç alındı

Yeni sistemle nüfus sayımı çalışmalarına Kasım'da başlanırken, ilk sonuç da alındı. Nevşehir'de nüfus sayımı çalışmaları tamamlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir yaptığı açıklamada, Nevşehir'de nüfus sayımı işlemlerinin tamamlandığını, Sinop, Karabük, Niğde, Çankırı, Kırşehir ve Aksaray'da da sayımın ay sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini açıkladı.

Demir, şu ana kadar köylerin yüzde 97,5'inde numaralama işleminin bittiğini ve 20 bine yakın köyün sayımının tamamlandığını açıklarken, 28 il merkezinde sayımın start aldığını, 776 ilçenin 539'unda da sayım çalışmalarına başladığını vurguladı.

Şu ana kadar 45 ilde elde edilen sayım sonuçlarının sisteme kaydedilmeye başlandığını ve geçtiğimiz Cuma gününe kadar 1 milyon 597 bin kişinin kayda girdiğini açıklayan Demir, bu vatandaşların adres bilgileriyle TC Kimlik numarasının eşleştirildiğini ifade etti.

Demir, Ocak ayından itibaren tüm Türkiye çapında sayımın başlayacağını, bunun ardından günlük 800 bin-1 milyon kişi arasında sisteme veri girişi olacağını kaydetti.

Özellikle oy taşıma ve belediyelerin alacakları pay nedeniyle bundan önceki sayımlarda yaşanan nüfus kaymaları konusunda da vatandaşı uyaran Demir, bu sayımın bundan öncekilerden farklı olduğuna dikkat çekti.

Sayım sırasında, sayım formlarının hanehalkı reisleri tarafından imzalanacağını ve bu adreslerin bundan sonraki tüm resmi işlemlerde kabul görecek adres olduğunu hatırlatan Demir, yalan beyanda bulunanlara 2 bin 367 YTL'ye kadar paza cezası verilebileceğini kaydetti.

Nüfus sayım formlarında her adresin barkodu yer alacağı için, boş dairelerin tutanakla tespit edileceğini belirten Demir, "Şikayet ve aykırı beyan su veya elektrik faturalarına bakılması gibi yöntemlerle kolayca tespit edilebilecek" dedi.

Demir, nüfus sayımından sonraki iki yılda artık resmi dairelere verilen adreslerin değil, sayım sırasında belirtilen adresin kuruluşlar tarafından resmi olarak esas alınacağına dikkat çekti.

Bu arada, Demir'in verdiği bilgiye göre, evinde bulunmayan vatandaş için görevliler kapıya randevu notu bırakacak, özellikle çalışanlar için akşam ya da hafta sonlarına randevu verilebilecek.

Tüm bunların yapılması durumunda bile kişilere ulaşılamaması halinde ise imza karşılığında formlar apartman yöneticilerine de verilebilecek.

Haziran 2007'ye kadar kendisine ulaşılamayan vatandaşların bağlı bulundukları muhtarlığa ya da TÜİK'e başvurması gerekecek.
A.A
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2006 Pazar 14:36:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?