4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

İneklerin süt verimi müzikle arttı

Nevşehir'de, sağım sırasında müzik dinletilen ineklerin her gün 1 litre daha fazla süt verdiği belirtildi.

Nevşehir merkez ilçeye bağlı Kaymaklı beldesinde bulunan Doğru Tarım Damızlık Düve ve Süt Hayvanı Yetiştiriciliği Şirketi Süt Sağım Sistemi Sorumlusu Rıtvan Ural, bir süre önce ineklerde süt verimini artırmak için sağımhaneye müzik sistemi kurduklarını söyledi.

Kurulan ses sistemi ile sabah 05.00 ve akşam 17.00'de sağılan ineklere arabesk, özgün ve klasik müzik dinlettiklerini belirten Ural, bu sayede hem sağım öncesi stresli olan hayvanların rahatladığını hem de günlük süt verimlerinin arttığını söyledi.

Süt Sağım Sistemi Sorumlusu Rıtvan Ural, "Kültür ırkı ineklerimizin süt verimini artırmak için yaptığımız araştırmalar sonunda, onlara müzik dinletmeye karar verdik. Bunun için sağımhaneye bir ses sistemi kuruldu ve ineklere müzik dinletmeye başladık. İlk önceleri sadece klasik müzik dinlettiriyorduk ancak şimdi her türden müziği çalıyoruz. Bu sayede günde 25 kilogram süt veren bir ineğin her gün 1 kilo daha fazla süt verdiğini gözlemledik. Müzik ile birlikte daha önceleri sağım sırasında stresli oldukları gözlemlenen hayvanlar şimdi daha rahat" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2008 Cumartesi 12:46:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?