3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

İnsan yüzlü şimşek

Türkiye'nin peribacaları ile ünlü turizm bölgesi Kapadokya semalarında şimşek çakarken oluşan insan yüzü görenleri hayrete düşürdü.

Kapadokya'da gök gürültülü sağanak yağışlı geçen gecenin ardından gökyüzünde ilginç görüntüler oluştu.

Kapadokya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (KAFSİD) üyesi Fotoğraf Sanatçısı İlker Katık'ın objektifine yansıyan insan yüzlü şimşek görenleri hayrete düşürdü. Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde sıcak havanın ardından gelen yağışla birlikte gökyüzünde oluşan şimşeklerin dansını bölgeye gelen turistler ve vatandaşlar da tarafından da ilgiyle izleniyor.

YILDIRIM FOTOĞRAFI NASIL ÇEKİLİR?

Yıldırım ya da fotoğrafı çekmek aslında bir uzun pozlama çeşididir, makine ayarlar çekim yapılan saate yani gündüz veya gece ortamına göre değişebilir ama temel prensip, kısık diyafram (f/ değeri), düşük asa (ISO) ve uzun pozlama (düşük enstantane).

Yani açmak gerekirse, makinemizin diyaframını şartlara göre en düşük değere alıyoruz bu da f/16 ve daha kısık değerler (ki bir çok lens için kullanılan açıya göre değer daha da kısılabilir) seçilmeli ki makine ışığı daha az alsın ama daha uzun süre alabilsin.

Ayrıca düşük değerli asa (ISO) kullanılmalı ki ışık doygunluğu az olsun ve fotoğrafımızda ışık patlamaları olmasın. Pozlama süresi, ortamın ışık durumuna göre ayarlanmalıdır. Bu konuda dijital makinelerde "bulb" diye adlandırılan manuel pozlamayı tercih edilebilir.

Çünkü yıldırımın ne zaman oluşacağını kestiremeyiz ve makinenin sağladığı pozlama süreleri içerisinde yıldırım oluşmazsa gereksiz kareler çekmiş oluruz ve makineyi tekrar ayarlarken aralarda yıldırımları kaçırabiliriz.

CHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2012 Perşembe 14:16:28
Güncelleme :12 Ekim 2012 Cuma 18:20:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?