5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

İş Bankası Nevşehir'i ağaçlandırdı

İŞ BANKASI NEVŞEHİR'İ AĞAÇLANDIRDI

Türkiye İş Bankası'nın sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında başlattığı ülkemizin en büyük kurumsal ağaçlandırma projelerinden biri olan "81 İlde 81 Orman" projesi, Nevşehir Ormanı ile sürüyor. Proje kapsamında Avanos ilçesinde 20 hektarlık alana 30 bin adet karaçam, sedir ve mahlep fidanı dikildi. Nevşehir ile birlikte İş Bankası 34. ildeki ormanı da kurmuş oldu.

Nevşehir'in Avanos ilçesi yakınlarındaki İş Bankası Nevşehir Ormanı2nda gerçekleştirilen fidan dikim törenine, Nevşehir Valisi Osman Aydın, Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin, Avanos Belediye Başkanı Mustafa Körükçü, İş Bankası yetkilileri, Çevre ve Orman İl Müdürü Eren Bircan, TEMA İl Temsilcisi Orhan Çalık ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Buradaki törende konuşan İş Bankası Nevşehir Şube Müdürü Mehmet Peker, Türkiye İş Bankası'nın Çevre ve Orman Bakanlığı ile TEMA işbirliğinde 22 Aralık 2008'de başlattığı ve Türkiye'deki en büyük kurumsal ağaçlandırma çalışmalarından biri olan "81 İlde 81 Orman" projesi kapsamında Nevşehir'de de bir "İş Bankası Ormanı" oluşturulduğunu söyledi. Türkiye İş Bankası'nın sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında 2008 yılında başlattığı ve bir ağaçlandırma seferberliğine dönüşen 81 İlde 81 Orman projesi

kapsamında, proje başlangıcından itibaren toplam beş yıl içinde, üç bin futbol sahası büyüklüğünde yaklaşık bin 500 hektar alana iki milyonu aşkın fidan dikilmiş olacağını ifade eden Peker, İş Bankası'nın dikilen fidanların dikim tarihinden itibaren beş yıl boyunca bakımını da üstlendiğini vurguladı.

TEMA İl Temsilcisi Orhan Çalık ise, dünya ormanlarının yaklaşık yarısının yok edildiği, kaçak kesimler ve orman yangınları sonucu yaşanan ormansızlaşmanın küresel ısınmadaki payının yüzde 17'ye ulaştığını söyledi. Bu durumun, ormansızlaşmayı sera gazlarından sonra en önemli ikinci çevre sorunu haline getirdiğini belirten Çalık,araştırmaların ormanlardaki azalmanın, küresel ısınmanın yanı sıra çölleşme, erozyon ve kuraklık gibi afetlerin oluşmasında en önemli etkenlerden biri olduğunu gösterdiğini

açıkladı. Çalık," Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey Akdeniz bölgesinde ise yağışların değişken, kuraklık olaylarının sık, toprağın hassas olması nedenleriyle; dik yamaçlar ve dağlık alanlarla kaplı ülkemizin büyük bölümü erozyona maruz kalıyor. Bu özel koşullar, sıklıkla yaşanan orman yangınlarının da etkisiyle geniş orman örtüsü kaybına yol açıyor. Orman yangınları ile ilgili sayısal değerler incelendiğinde, ülkemizde orman yangınlarının özellikle son yıllarda arttığı görülüyor. Bu çerçevede,

ülkemizdeki doğal varlıkların ve çevre sağlığının korunması ve ağaçlandırmanın önemi hakkında toplumsal bir bilinç yaratmak giderek aciliyet kazanıyor." dedi.

Nevşehir Valisi Osman Aydın'da projeden dolayı İş Bankası yetkililerine teşekkür ederek bu tür sosyal projelerin tüm kesimlere örnek olmasını diledi. Vali Aydın, "Ülkemizin ancak yüzde 25'lik bir kısmı ormanlık alan. Bu ormanların da büyük bir kısmı bozuk ve baltalık ormanlardan oluşmakta. Koru şeklindeki muntazam ormanlar çok az bir seviyede mevcut. İlimiz de ise orman alanı 7 hektar civarında. Buda ilimizin ancak yüzde 1.5'uğunun ormanlık alan olarak gözüktüğünü gösteriyor. Bu oldukça düşük bir rakam

olarak dikkat çekiyor. İş Bankası tarafından Avanos ilçemizde oluşturulan orman sahasında bizler geçtiğimiz senelerde defalarca fidan dikimi yapmışız ama bir netice alamamışız. Biz burayı koruyamamış, bakımını sağlayamamışız. Dikmek kadar korumak, muhafaza etmekte çok önemli. Ben İş Bankası yetkililerine teşekkür ediyorum. Yalnızca fidan dikmekle kalmıyorlar aynı zamanda buranın 5 yıl süre ile bakımını da üstleniyorlar." Diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Osman Aydın ve beraberindeki protokol üyeleri öğrenciler ile birlikte fidan dikimini gerçekleştirdi.

Ağaçlandırma ihtiyaçları doğrultusunda genelde şehrin dışındaki arazileri ağaçlandıran İş Bankası, Avanos'ta gerçekleştirilen törenin ardından Nevşehir Valiliği önüne projenin sembolü olarak olgun bir ağaç dikti.

İŞ BANKASI NEVŞEHİR'İ AĞAÇLANDIRDI
İŞ BANKASI NEVŞEHİR'İ AĞAÇLANDIRDI
İŞ BANKASI NEVŞEHİR'İ AĞAÇLANDIRDI
İŞ BANKASI NEVŞEHİR'İ AĞAÇLANDIRDI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2010 Salı 15:20:01
Güncelleme :4 Mayıs 2010 Salı 20:59:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?