3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

İşletmelere borçlanma uyarısı!

Nevşehir Ticaret Borsası (NTB) Başkanı Tuncer Gök, tüm dünyada hızla yayılan ekonomik krizin Türkiye'de de ciddi problemler oluşturacağını belirterek, işletmelerin yatırım borçlanmasından kaçınması tavsiyesinde bulundu.

Nevşehir Ticaret Borsası (NTB) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Gök, ABD'de başlayan ve şu anda Avrupa ülkelerinde ciddi sıkıntılar oluşturan ekonomik krizin Türkiye'yi etkilememesinin mümkün olmadığını söyledi. ABD'de yaşanan ekonomik krize karşı dolardaki yükselişin düşündürücü olduğunu ve bunla ilgili şüphelerinin olduğunu ifade eden Tuncer Gök, bu artışın Türkiye'deki bankalar ve büyük işletmelerde ciddi problemler oluşturacağını vurguladı.

Gök, "Dünya konjektöründe ekonomik sıkıntılar hızla devam etmekte. Özellikle ABD'de başlayan sıkıntılar daha sonra Avrupa'ya yayıldı, şimdi de Türkiye üzerinden Uzakdoğu'ya doğru gidecek gibi görünüyor. ABD ekonomisini değerlendirdiğimiz de; hızla düşüş gösteren, büyümede düşen bir ABD ekonomisi var. Hem de dünya konjektöründe hızla büyüyen bir dolar görmekteyiz. Bu da bizim kuşkularımızı arttırmakta. Böyle bir sistemde 2001 krizine baktığımızda Türk Lirası çok büyük değer kaybetti. Türkiye'nin çöküşünde döviz kazanırken şu anda bu ABD'de tam ters orantılı. ABD'nin bütün bilançoları eksi gösterirken doların dünya çapında değer kazanması bizlerin kafasında soru işareti bırakmakta. Bu krizde ABD'nin veya büyük güçlerin bir organizasyonu mu? diye düşünmekteyiz" dedi.

Avrupa'daki bankalarda ciddi sıkıntılar varken Türkiye'nin bu sıkıntılardan etkilenmemesinin mümkün olamayacağını söyleyen Ticaret Borsası Başkanı Tuncer Gök, 2001 krizine göre bu krizin daha yavaş seyredeceği tahmininde bulundu.

Dolardaki yükselişin duracağı ancak faizlerde bir artış yaşanacağını öne süren Gök, "Türkiye'deki sıkıntı, 2001 krizine göre biraz daha yavaş seyredeceğini düşünüyorum. Bankacılık sektöründe son dönemlerde yapılan yapılanmaların sonuçlarının daha köklü, sistemetik bir çerçeve içerisinde olduğunu görüyorum. Tabi ki bu, şu Türkiye'de ekonomik kriz olmayacağı anlamına gelmemesi lazım. Türkiye'de bu krizi kenarından, kıyısından yaşayacak. Zaten Türkiye geneline baktığımız zaman, küçük ölçekli işletmelerde son dönemlerde dolar ve euronun yükselmesiyle küçük işletmelerde sıkıntılar meydana geldi. Özellikle mal alışlarında euro ve döviz bağlantılı firmalar şu anda sıkıntı içerisinde. Belki turizm firmalarını dövizdeki artış olumlu etkileyebilir, ama küçük esnafı bu artışın ciddi anlamda sıkıntıya sokacağına inanıyorum. 2001 krizine baktığımızda devlet bilançosu çok büyük sıkıntılar yaşamış ve Merkez Bankası'nda para kalmamıştı. O dönemde devletin neredeyse emekliye verecek maaş parası yoktu. Ama devlet hazinesinde son zamanlara baktığımızda, şu anda 70 milyar dolar rezervin olduğu açıklanıyor. Bu da devlet bütçesinin bu krizden fazla etkilenmeyeceği, sorun yaşamayacağı, ama tam ters orantılı yaklaşımla iş dünyasının ciddi sıkıntılar yaşayacağı kanaatini taşıyorum. Özellikle bankalar tekrar kredi isteme gibi bir politika içerisine girerlerse Türkiye'de ciddi sıkıntılar doğar. Bunla birlikte çok büyük gayrimenkul, fabrika satışları olur ve reel sektör çöker" diye konuştu.

Son olarak Nevşehir'deki işletmelere tavsiyelerde bulunan Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı Tuncer Gök, yatırım borçlanmasından kaçınılmasını istedi. Faizlerdeki yükselme beklentisine karşı işletmelerin daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Gök, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küçük işletmeler, evini geçindiren işletmeler şu anda en değerli işletmeler. Hiç büyük politikalar içerisinde girip de popülizm yapmamaları ve kendi çerçevelerinde hareket etmeleri gerek. Son 5-6 yıldır dolar ve euronun düşük seyretmesi küçük esnafı psikolojik olarak borçlanma, yatırım ortamına itmişti. Bundan sonra böyle bir ortama girmek yanlış olur. Faizlerinde ben yükseleceği tahminini yaşıyorum şu anda. Yatırım borçlanmamasından işletmelerimizin kaçınması gerek"

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 13:12:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?