3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Nevşehir'de

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, Türkiye'de doğduğu için kendisini Türk gibi hissettiğini belirterek Musevilere karşı hoşgörüsünden dolayı Türk halkına teşekkür etti.

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, Büyükelçilik yetkilileriyle birlikte çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Nevşehir'e geldi. Nevşehir'deki temasları sırasında ilk olarak Vali Mehmet Asım Hacımustafaoğlu'nu ziyaret eden Büyükelçi Levy, burada Kapadokya bölgesi hakkında bilgi aldı.

İsrail ile Türkiye'nin uzun yıllara dayanan bir dostluğunun olduğunu ve Türkiye'de bulunan Musevilerin büyük bir huzur içerisinde yaşamlarını sürdüğünü belirten Vali Hacımustafaoğlu, Büyükelçi Levy'ye Filistin dileğini iletti. Hacımustafaoğlu, "Bir arzumuz var, şu Filistin meselesi çözülse de bütün Ortadoğu rahat etse. En büyük sıkıntıyı da sizler ve Filistinliler çekiyor" dedi.

Bunun üzerine Büyükelçi Gabby Levy, "Biz de aynı şeyi istiyoruz" şeklinde cevap verdi.
Büyükelçi Gabby Levy, kendisinin de Türkiye'de doğduğunu ve 4 yaşına kadar bu ülkede yaşadığını hatırlatarak Musevilere karşı hoşgörüsünden dolayı Türk halkına teşekkür etti. Kendisini bir Türk gibi hissettiğini ifade eden Levy, "Bu ülke yıllar önce İspanya'dan kaçan Yahudilere kapılarını açtı. Dünyadaki birçok ülkenin tersine Museviler burada hiçbir zaman sorunlarla karşılaşmadı. Onlara her zaman iyi davranılmıştır. Ben de kendimi bir Türk gibi hissediyorum. Çünkü ben bu ülkede doğdum. İzmir Bergama'da doğdum ben. Çok küçük yaştayken ailemle İsrail'e gittik. O yüzden çok fazla Türkçe konuşamıyorum. Annem, babam din olarak Musevi idi ancak Türk vatandaşıydılar. Babam Türk ordusunda askerliğini yaptı ve Dünya Savaşı'na katıldı. Ailem İsrail'e taşınınca ve bizler orada yaşamaya başlayınca okula gitmeye başladım. Başka Avrupa ülkelerinden gelen İsrailli çocuklarla birlikte okula gittim. Fakat Türkiye'den gelen diğer arkadaşlarımla ben daha bir farklı olduğumuzu hissettik. Çünkü kendimizi çok iyi hissediyor ve sevgi gördüğümüz bir ülkeden geliyorduk. Fakat diğer Avrupa ülkelerinden gelen öğrencilerin hep kötü anıları vardı. Onun için Türk halkının bizlere yaptığını takdir ediyoruz" diye konuştu.

İsrailli Büyükelçi ayrıca İsrailli turistlerin son yıllarda Türkiye'ye büyük ilgi gösterdiklerini ve her yıl yaklaşık yarım milyon İsrailli turistin Türkiye'ye geldiğini ifade etti. İsrailli turistlerin en çok Akdeniz Bölgesi'ne ve Kapadokya'ya ilgi gösterdiklerini vurgulayan Büyükelçi Levy, İsrail ile Kapadokya arasında şu anda haftada bir gün yapılan charter uçak seferi sayısının önümüzdeki yıllarda artacağına inandığını da sözlerine ekledi.

Ziyarette daha sonra Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy'ye bölgenin el sanatları merkezi olan Avanos ilçesinde yapılan bir çini tabak hediye etti.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 15:17:29
Güncelleme :11 Kasım 2008 Salı 15:19:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?