5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

İsveçli kaşif Kapadokya'da

DÜNYACA ÜNLÜ İSVEÇLİ KAŞİF KAPADOKYA'DA

İnsanlara yeni ülkeler tanıtmak ve farklı coğrafyalardaki yaşamları incelemek için 25 yılda 150 ülke gezen dünyaca ünlü İsveçli kaşif Mikael Strandberg, Türkiye'nin peribacaları ile ünlü Kapadokya bölgesine hayran kaldı.

Turizm Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği Nevşehir Şubesi'nin davetlisi olarak Kapadokya bölgesine eşi Pamela Strandberg ile birlikte gelen ünlü kaşif, iki gün süre ile kaldığı bölgede bölgenin doğal ve kültürel değerlerini fotoğrafladı. Ünlü kaşif Mikael Strandberg, 1985 yılından beri dünyayı bir uçtan bir uca gezmesine karşın, kendisini en fazla Kapadokya bölgesindeki doğal ve tarihi varlığın etkilediğini belirtti.

İsveç Krallığı Travel Clup tarafından gümüş madalya ile ödüllendirildikten sonra 2002 yılında National Geographic Dergisi tarafından yılın kaşifi ödülünü alan ve kendisi hakkında bir de belgesel çekimi yapılan Mikael Strandberg, Kapadokya'yı dünyada gördüğü en güzel yerlerden biri olarak değerlendirdi. Mikael Strandberg, "Bu bölgede gördüğüm kaya oluşumları dünyanın hiçbir yerinde görmediğim oluşumlar. Gerçekten insana çok muhteşem görüntüler sergiliyor. Kapadokya ayrıca Hristiyanlık tarihinde de önemli

bir bölge.Dünyada gördüğüm en güzel yerlerden birisi, çok etkilendim. Dünyanın birçok ülkesini gördüm, doğrusunu söylemek gerekirse burası her şeyi ile eşsiz. Böylesine bir manzara ile daha önce hiç karşılaşmadım. Dünyada çok az yer var ki insanların mutlaka görmesi gerekir. İşte o yerlerden biri de kuşkusuz Kapadokya. Ölmeden mutlaka ama mutlaka ziyaret edilmesi gerekir" dedi.

Kapadokya'nın Uçhisar, Ürgüp, Göreme, Zelve-Paşabağ gibi önemli yerlerini gezen dünyaca ünlü kaşif Mikael Strandberg, bölgenin turizmde müthiş bir potansiyel oluşturduğunu belirterek bunun ciddi planlamalarla turizme sunulması ile özellikle zengin turistlerin en önemli merkezi konumuna getirilebileceğini kaydetti.

Halen 1 yıl süre ile devam edecek ve Doğu ile Batı arasında bazı yanlış anlamaları da ortadan kaldıracak bir projenin son aşamasında olduğunu dile getiren Mikael Strandberg, Umman'dan başlayıp Fas'a kadar sürecek projenin son aşamasında olduklarını belirtti. Mikael Strandberg, "Üzerinde çalıştığımız proje Umman'dan başlayıp Fas'a kadar uzanacak bir proje. Gezimiz boyunca bana iki Bedevi de eşlik edecek. Onlarla beraber seyahat edeceğiz. Doğu ile Batı arasındaki bazı yanlış anlamaları ortadan kaldırmak ve

bir köprü oluşturmayı amaçlıyorum. Türkiye de bu açıdan düşündüğümde çok önemli bir geçiş noktası. Şu an bulunduğumuz noktada son derece önemli. Hristiyanlığın geliştiği merkezlerden birisi. Bu proje 1 milyon avroluk bir proje. Bu yıl sonunda başlayacağız. Gezi ile ilgili son çalışmalar yürütülüyor" diye konuştu.

Strandberg, 25 yılda 150 ülkeye yönelik yaptığı ziyaretleri 7 kitabın yanı sıra belgeseller ve uluslararası yayın organlarında yer alan makaleleri ile ölümsüzleştirdi.

DÜNYACA ÜNLÜ İSVEÇLİ KAŞİF KAPADOKYA'DA
DÜNYACA ÜNLÜ İSVEÇLİ KAŞİF KAPADOKYA'DA
İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2010 Salı 11:45:04
Güncelleme :16 Şubat 2010 Salı 20:03:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?