5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

İsveç'li kaşiften Ünver'e ziyaret

İSVEÇ'Lİ KAŞİFTEN BELEDİYE BAŞKANI ÜNVER'E ZİYARET

1985 yılından bu yana 150 dünya ülkesini ziyaret eden İsveç'li dünyaca ünlü kaşif Mikael Strandberg,Türkiye'ye ve Kapadokya'ya büyük bir hayranlık duyduğunu belirtti.

Turizm ,Çevre ve Kent Gazetecileri(TURÇEV) Derneği Nevşehir Şubesi tarafından 2 gün süre ile Nevşehir Belediyesi işbirliğinde Kapadokya bölgesindeki tarihi i ziyaret dünyaca ünlü kaşif Mikael Strandberg daha sonra Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'i ziyaret etti.

Ünver ziyarette Kapadokya bölgesinin binlerce tarihe birkaç saniye ile ulaşabilmenin mümkün olduğu bir turizm merkezi olduğunu belirterek,Kapadokya'nın orijinalliğinin toprak yapısının yanı sıra,insanlarının sıcakkanlı oluşunun da etken olduğunu belirtti.Ünver 35 yıldan beri dünya ülkelerine ilişkin bilgiler elde etmeyi ve ülkelerdeki sosyal ve kültürel yaşamın kendisi için bir araştırma odağı oluşturduğunu dile getirerek,gerek gazeteciliği ve gerekse belediye başkanlığı döneminde yaptığı ülke ziyaretlerinde dünyaca ünlü National Geographic isimli dergide Kapadokya bölgesinin layıkı ile tanıtılmamasını da sürekli kez sorguladığını vurguladı.

Bölgenin sadece kültürel ve inanç merkezi olmasından dolayı ziyareti ile değil,el sanatları yönü ile de önemli bir potansiyel oluşturduğunu kaydeden Ünver, bölgenin tüm dünyada genellikle tek veya çift iklime sahip olan özelliğinin aksine,ziyaretçilerin istemeleri halinde 4 mevsimi ,tüm güzellikleri ile yaşamaları için önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Bugüne kadar gerçekleştirdiği gezilerle ilgili olarak gözlemlerini de aktaran Ünver "Dünyanın geneline baktığınızda gece ve gündüz ısı farklılarının 2-3 derece olarak değişkenlik gösterdiğini gördüm.Halbuki biz Türkiye'de kışın eksi 35 yazın ise artı 40 dereceyi görebiliyoruz.75 santigrat ısı farkı ile insanlar halen yaşamlarını keyifli bir şekilde sürdürebiliyorlar.Eğer 1 yıl bu bölgede yaşayabilirseniz,sizlere reklam yapmadığımı anlayacaksınız."dedi.

Daha sonra misafirlere Türk kahvesi ikramında bulunan Ünver,kahveyi nasıl bulduğunu sorması üzerine Mikael Strandberg "Kahve Yemenden geliyor galiba,ama Türk kahvesi bir başka tat veriyor insana.Bugüne kadar değişik kıtalarda 150 değişik dünya ülkesini ziyaret ettim.Ama beni Türkiye oldukça farklı şekilde etkiledi.Bölgenin turizm potansiyeli kelimenin tam anlamıyla müthiş,oldukça büyük bir zenginliğiniz var.Muazzam bir yer Kapadokya.Ben 18 yıl önce de Kapadokya'ya bisiklet ile gelmiştim.Tüm içtenliğimle söyleyeyim,ben Kapadokya'ya aşık oldum. Bölgenizde bulunduğum sürece tüm dünya insanlarının ölmeden önce dünya genelinde görmeleri gereken ender bir merkez olduğu düşüncesini daha da gür bir ses ile dillendireceğim.Çünkü buraya gelip,buraya aşık olmamak mümkün değil."dedi.

Ünver'in Kapadokya bölgesinin dünya genelinde gönüllü elçisi olma önerisini büyük bir içtenlikle kabul eden Mikael Strandberg,ayrıca Nevşehir Belediyesi'nin 3 ayda bir yayınladığı Nevşehir Kültür ve Tarih Araştırmaları Dergisi'nde de Kapadokya bölgesinde çektiği fotoğraflarının yayınlanması isteğini de büyük bir memnuniyet içerisinde karşıladı. Ünver, daha sonra , Avanos çamurundan yapılı Anfora ve çini tabak hediye etti.

National Geographic dergisinin 2002 yılında Yılın Kaşifi olarak seçtiği ve

İsveç krallığı Travel Clup tarafından gümüş madalya ile ödüllendirilen ve 25 yılda 150 ülkeye yönelik yaptığı ziyaretleri 7 kitabın yanı sıra belgeseller ve uluslar arası yayın organlarında makaleler ile bütünleştiren dünyaca ünlü kaşif Mikael Strandberg, belgeselleri ve uluslar arası dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunuyor.

Kaşif Mikael Strandberg önümüzdeki hafta içerisinde Antalya'da düzenlenecek Medya ve Turizm buluşmasında 150 dünya ülkesinden gelen gazeteciye gözlemlerini aktaracak.

İSVEÇ'Lİ KAŞİFTEN BELEDİYE BAŞKANI ÜNVER'E ZİYARET
İSVEÇ'Lİ KAŞİFTEN BELEDİYE BAŞKANI ÜNVER'E ZİYARET
İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2010 Pazartesi 17:03:04
Güncelleme :15 Şubat 2010 Pazartesi 22:51:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?