4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

'Kadın ve Siyaset' paneli yapıldı

Nevşehir'de yaklaşan yerel seçimler öncesinde, kadınların siyasete olan ilgisinin arttırılması ve kadınların siyasete yaklaşımının ortaya konulması amacıyla 'Kadın ve Siyaset' konulu bir panel düzenlendi.

Türk Kadınlar Birliği Nevşehir Şubesi ve Konrad-Adenauer-Stiftung Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Kadın ve Siyaset' konulu panel Kapadokya Dedeman Otel'de gerçekleştirildi. Panelin açılış törenine Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Esat Mahmut Apaydın, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, belediye başkan adayları ve çok sayıda davetli katıldı.

Burada konuşan Türk Kadınlar Birliği Nevşehir Şube Başkanı Yaşar Nihan Küsmez, 2003 yılından bu yana faaliyet gösteren derneklerinin kadınlar için bugüne kadar birçok önemli çalışmaya imza attığını söyledi. 'Şiddete Hayır', 'Kız Çocukları Okutulsun', 'Yaşasın Kadın Dayanışması' sloganlarının yanı sıra bu yılda 'Haydi Kadınlar Yerel Siyasete' sloganıyla çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Küsmez, kadınların sadece kadın olmalarından kaynaklı toplumsal yaşamda birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarını vurguladı.

Türk Kadınlar Birliği Nevşehir Şube Başkanı Yaşar Nihan Küsmez, bunların çözümü için gerekli karar mekanizmalarında kadınların olmadığını da sözlerine ekleyerek, "Kadınların halinden ancak kadınlar anlar ve en iyi onlar çözüm bulur inancıyla yerel yönetim karar mekanizmalarında artık etkin bir şekilde kadınların yer almasını istiyoruz" diye konuştu.

Konrad-Adenauer-Stiftung Vakfı Türkiye Temsilci Yardımcısı Dirk Tröndle ise, çalışma hayatında ve siyasette kadın-erkek eşitsizliğine dair Türkiye ve Avrupa ülkelerinden örnek verdi. Gerek siyasette ve gerekse de çalışma hayatında kadınlar ile erkekler arasındaki orantıda yaşanan çelişkinin Türkiye'nin yanı sıra AB ülkelerinde de görüldüğünü ifade eden Tröndle sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kadın ve siyaset konusu aslında bütün dünyada bir çelişki içerisinde. TÜİK verilerine göre Türk nüfusunun hemen hemen yarısı kadınlardan ve yarısı da erkeklerden oluşuyor, ama siyasette kadınlar yeterince yer alamamakta. 1934 yılında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinden sonra bugün Türk parlamentosuna bakıldığı zaman ancak yüzde 10 oranında kadının olması büyük bir çelişki. 2004 yılında yapılan yerel seçimlerden sonra 3 bin 225 belediye başkanından ancak 18'inin kadın olduğu ve 35 bin il ve belediye meclis üyesinden ancak 799'unun kadın olması bu alanda ne kadar büyük orantısızlık olduğunu ortaya koyuyor. Yalnız bu Avrupa'da da böyle. Alman parlamentosunda 660 milletvekilin yüzde 32'si kadın. Çalışma ortamında da bu farklılıklar göze çarpıyor. Örneğin, AB ülkelerinin ortalamasına bakıldığında, kadın çalışanların maaş oranı erkek çalışanların oranından yüzde 20 daha az. Aynı iş için aynı maaş alamıyorlar."

Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu da, Nevşehir'de son yıllarda kadın örgütlenme oranında yaşanan artışın sevindirici olduğunu ve bununla birlikte Nevşehir'in Kadın Dostu Kent olması konusunda önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Nevşehir'de kadınların önümüzdeki yıllarda yerel yönetimlerde ve siyasette daha fazla yer alacağına inandığını belirten Vali Hacımustafaoğlu, "Ülkemize yöneltilen en önemli eleştirilerden biri kadınlarımızın siyasete ilgi duymadığı ve siyaset içinde yeterince yer almadığı konusu. Aslında Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı 75 yıl önce verilmiş, ama hanımlarımız kamu yönetiminde, iş ve çalışma hayatında önemli oranda her zaman temsil edilmişlerdir. Bugün eğitim de yüzde 30'un üzerinde, sağlıkta yüzde 40'ın üstünde, kamu idarelerinde de çok yüksek oranda hanım çalışır. Ancak, yerel yönetime ve siyasete giriş yeni yeni olmakta. Nevşehir'de özellikle bu seçim ile birlikte hanımlarımızın siyasete ilgilerinin artmasını bekliyoruz. Biraz hareketlenme var, belki de seçimlerden sonra iyi bir oran yakalamış olacağız. Bununda muhakkak ki çalışmaların, Nevşehir'deki kadın örgütlenme oranının ve AB, BM, Dünya Bankası, Sabancı, ilimizin ve ilçelerimizin sosyal yardımlaşma vakıflarının, Çağdaş Eğitim Vakfı gibi birçok ulusal ve uluslararası kuruluşun desteklediği kadınlarımıza yönelik projelerin hayata geçirilmesinin de büyük katkıları var. Aslında Nevşehir'i Kadın Dostu Kent yapma konusunda valilik olarak, belediye olarak çeşitli çalışmalarımız var. BM koordinesinde düzenlenen Yerel Eylem Eşitlik Planı ilimizde hem il genel hem de belediye meclisinde kabul edildi. Yine hem il genel hem de belediye meclisinde kadın konseyleri kuruldu. Ayrıca Nevşehir birçok sosyal tesislere kavuşturuldu. İmar ve bayındırlık çalışmalarına ağırlık verildi, eğitimde ve sağlıkta büyük mesafeler alındı. Nevşehir'in alt yapısı mükemmel hale getirildi. Bunla birlikte Nevşehir'in sosyal ve kültürel hayatını çok olumlu etkileyecek, ileriye götürecek Nevşehir Üniversitesi de kuruldu. Bu seçimlerde çok sayıda kadın adayımızın olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bunların siyasette, yerel yönetimlerde yer alacağını tahmin ediyorum. Bugünden itibaren kendilerine başarılar diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından başlayan panelin yöneticiliğini Nevşehir Üniversitesi Sema ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nimet Karataş yaptı. Panele, 1999-2004 yılları arasında Avanos Belediye meclis üyeliği görevinde bulunan Zeynep Karahan, Ankara Kadın Dayanışma Vakfı yöneticilerinden Dilek Alıcıoğlu Cömert ve Nevşehir Üniversitesi Sema ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu öğretim görevlisi Simla Adagile; Anadolu'da Kadın ve Siyaset, Siyasette Kadının Önemi ve Siyasette Cinsiyet Kotası konularında konuşmacı olarak katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2009 Perşembe 17:27:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?