3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Kadınlara meme kanseri eğitimi

Nevşehir Kadın Derneği (NEVKAD) tarafından hazırlanan proje ile kadınlar meme kanseri konusunda eğitilerek bu hastalığa karşı erken tanı imkanı geliştirilecek.

NEVKAD tarafından BM Ortak Programı kapsamında hazırlanan ve Sabancı Vakfı tarafından desteklenen 'Meme Kanserinde Erken Tanı Konusunda Kadınların Eğitimi Projesi' tanıtımı Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'nda yapıldı. Toplantıya Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, BM Ortak Programı Koordinatörü Nilgün Salmaner, daire müdürleri ve dernek yöneticileri katıldı.

Toplantıda proje hakkında bilgi veren Nevşehir Kadın Derneği Başkanı Şefika Dilek Güven, genel sağlık konusunda son yılların en önemli problemlerinden biri haline gelen meme kanseri konusunda kadınların bilinçlenmelerini sağlamayı ve bu sayede erken tanı imkanını geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Proje kapsamında Nevşehir'deki 30 mahalleden en az ortaokul mezunu birer kadının mahalle sakinleri ve mahalle muhtarı ile birlikte seçileceğini ve bu seçilen kadınların aldıkları eğitim sonrasında mahallelerinde en az 20 kadını meme kanserine karşı bilinçlendireceklerini belirten Güven, projenin 9 ay süreceğini açıkladı.

Dernek Başkanı Güven, "Proje sonunda meme kanseri, erken tanı, kendi kendine meme muayenesi, bilgilerini kapsayan bir broşür oluşturulacak ve oluşturulan broşürlerin eğitilen her bir kadının en az 3 kadına vermesi sağlanarak diğer kadınlarında bilinçlendirilecek. Eğitilen kadınlar, bilgilenen kadınlar ve eğitimcilerin eğitimden sorumlu olan eğitimciler proje sonlandıktan sonra da yerel TV ve radyolarda meme kanserinin erken tanısı konusunda programlar yapacaklardır" dedi.

Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu ise, son yıllarda Nevşehir'deki kadın derneklerinin, kadınların sorunlarının çözümü ve eğitilmesine yönelik ciddi çalışmalar yaptığını ve bununda memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Vali Hacımustafaoğlu, "BM kadın ve kız çocuklarının, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda Türkiye'de 6 pilot ilde ortak program uyguluyor. Bu illerden biriside Nevşehir. Ortak programı BM ve İçişleri Bakanlığı müşterek yürütüyor ve Sabancı Vakfı büyük bir parasal destek sağlıyor. Bu program için Nevşehir'deki çeşitli kadın derneklerimizin çok sayıda projesi kabul edildi. Bunların bir kısmı halen uygulanırken, bir kısmı da başarıyla sonuçlandı. Son 2 yıl içerisinde kadın derneklerimizin yada kadına yönelik eğitim programlarının yer aldığı 15 proje uygulandı. Bu da gösteriyor ki Nevşehir'de son yıllarda yapılan çok güzel şeyler var" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 13:03:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?