6
Mayıs
2024
Pazertesi
NEVŞEHİR

Kanserli kasaba taşınıyor

Dünyada karınzarı ve akciğer kanserinin en sık rastlandığı ve son 30 yılda çok sayıda kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiği Nevşehir'in Tuzköy beldesinde kansere neden olan konutların boşaltılması için çalışmalar sürüyor. Beldede Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yaptırılan afet konutları tamamlandı. 

Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesinin Yeni, Cumhuriyet ve Hürriyet mahallelerinde toplam 276 konutta yapılan bilimsel çalışmalarda, yapı taşlarındaki kanserojen madde içeren "ereonit" isimli maddenin tozlaşma ve solunmayla vücuda alınması halinde insanlarda karınzarı ve akciğer kanserinin meydana geldiğinin tespit edilmesinin ardından kansere neden olan konutların boşaltılması için yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi. 1970'li yılların başında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Hacattepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Barış'ın çalışmaları sonucu dünyada karınzarı ve akciğer kanserinin en sık rastlandığı merkezlerden biri olduğu ortaya çıkan ve kamuoyunda 'Kanserli Kasaba' olarak adlandırılan Tuzköy beldesinde, yapı taşlarındaki kansorejen madde nedeniyle çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden olan konutlar yıl sonunda yıkılarak, burada oturan vatandaşlar kendileri için yapılan afet konutlarına taşınacaklar. 

Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak yaptığı açıklamada, beldelerindeki konutlarda kullanılan yapı taşlarının kansere neden olduğunun yıllar önce bilimsel olarak ortaya konmasına karşın, bu konutlarda yaşamlarını sürdüren insanlar için bir türlü somut adımın atılamamasından şikayetçi oldu. Kasabalarında meydana gelen ölümlerin yüzde 80'inin kanserden kaynaklandığını, fakat buna karşı tedbirlerin ancak 4 yıl önce alınabildiğine işaret eden Belediye Başkanı Budak, "1974 yılından bu güne kadar bu konuda bir
türlü somut adım atılamadı. Vatandaşlarımız bu konuda oldukça zor durumda kaldı. 33 senedir bu kasabada hiç bir şey yapılamamış. Göreve geldikten sonra ilk etapta bizim işimiz bu oldu. Kasabayı afet bölgesi kapsamına aldırdık" dedi. 

Kanserli konutların yıl sonunda boşaltılacağını ve burada oturan vatandaşların kendileri için yaptırılan yeni afet evlerine taşınacağını belirten Başkan Balak, "Evrenin Etekleri mevkiinde 213 konut ve 13 işyerinin yapımı tamamlanmış durumda. Altyapı olarak kanalizasyon ve su çalışmalarının da yüzde 95'i bitirildi. Aynı zamanda bu bölgede birde sağlık ocağı yapımı sürüyor. Mayıs ayında ise yolların ihalesi yapılacak sonra da 32 ek konutun yapımına başlanılacak. Bu bölgedeki tüm çalışmalar Eylül ayın da tamamlanmış olacak. Yıl sonunda ise konutlar hak sahiplerine teslim edilecek. Daha sonrada kansere neden olan ve boşaltılan konutlar yıkılarak yeniden tehlike oluşturmaması için üzeri 2 metre toprakla kapatılacak" şeklinde konuştu. 

Yaşamlarına tüm bu kanser riskine karşın Tuzköy beldesinde sürdüren ve bu hastalık nedeniyle bu güne kadar birçok yakınını kaybeden vatandaşlar ise kendileri için yaptırılan konutlara taşınmayı sabırsızlıkla bekliyor. Beldede esnaflık yapan ve yakınlarından 6 kişiyi kanser nedeniyle kaybeden Ahmet Balta, "Bu lanet hastalıktan bir an önce kurtulmak istiyoruz. Burada diri diri insanlar toprak altına giriyor. 30 yaşında insanlar ölmeye başladı. Şu anda kasabamızdaki ortalama ölüm yaşı 40-45 oldu" diye
konuştu. 

Annesini, dedesini ve amcasını kanser hastalığı nedeniyle yitiren 18 yaşındaki Yılmaz Ertaş da, "Bu hastalık nedeniyle annem de dahil olmak üzere birçok akrabamı kaybettim. Artık bunun bir son bulmasını bekliyoruz. Yeni konutların bitmesiyle inşallah bundan kurtulacağız" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2007 Cumartesi 10:31:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gonca IP: 80.141.70.xxx Tarih : 13.05.2007 15:53:53
ben bir nevsehirlihemserilierimizin bu köyde hastalik ldunu bile bile yasamalri bence hic ic acici birsey degil ... umarim en yakin zamanda bu köyü bosaltillarda gelecekteki nesiller bu hastaliklara yakalanmazlar!!!