4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Kapadokya 2009'dan umutlu

Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Genel Sekreteri Nazif Demir, Kapadokya'da 2008 yılının turizm açısından oldukça verimli geçtiğini ve 2009 yılına karamsar bakmadıklarını söyledi.

Açıklamalarda bulunan KAPTİD Genel Sekreteri Nazif Demir, peribacaları ile ünlü turizm bölgesi Kapadokya'ya yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin her geçen yıl arttığını belirtti. 2008 yılında bölgenin uzun yıllardır özlemini duyduğu doluluk oranı ile başarılı bir turizm sezonunu geride bıraktığını kaydeden Demir, geçmiş yıllara oranla 2008'de bölgeye gelen turist sayısından artış olduğunu vurguladı.

Demir, "Kapadokya bölgesine gelen yabancı turistlerin büyük bölümünü daha önce Japon, Fransız, İspanyol, Alman ve İtalyan turistler oluştururken, artık bölge ABD, Rus, Çin ve Polonyalı turistleri de fazlasıyla ağırlamaya başladı. İleriki yıllarda farklı ülkelerden daha fazla turist gelmesini bekliyoruz. Bu milliyetlerde, durduk yerde bölgeye ilgi göstermiyor, bir şeyler ilgisini çekiyor ki bölgemize geliyorlar. Kapadokya doğal ve kültürel değerlerinin yanında, özellikle kayadan oyma mağara odaları, balon uçuşları, eşsiz güzellikteki peribacaları arasında gerçekleştirilen yürüyüş, at ve cip turlarının yanında Anadolu insanının hizmetteki samimiyeti ve güler yüzlülüğü turistlerin beğenisini kazanıyor. Bununla birlikte en önemli unsurlardan biride Kapadokya Havalimanı'nın artık haftanın 7 günü uçak seferlerine kavuşması, turist artışında önemli bir faktör" dedi.

Turist sayısından memnun olmalarına karşın turizm sektörünün en büyük sıkıntıyı TL bazındaki maliyetlerin artışından yaşadığını söyleyen KAPTİD Genel Sekreteri Nazif Demir, 2009 yılı için hükümetten turizm sektörüne yönelik ciddi bir destekleme beklentisi içerisinde olduklarını ifade etti.

Son dönemde yaşanan ekonomik krizden turizm sektörünün etkilenmemesi için bir takım tedbirlerin alınmasının şart olduğunu vurgulayan Demir, "2008 yılında sektörel açıdan bakıldığında olumsuzluk olarak döviz ile satış yaptığımızdan, döviz kurlarının düşüklüğü karşısında YTL maliyetlerin yüksekliği karlılığımızı önemli oranda olumsuz etkilemiştir. Genel olarak baktığımızda 2008 özellikle Kapadokya destinasyonumuz olarak, başarılı ve kazançlı geçmiştir. Bunun yanında 2008 yılı sonlarına doğru ortaya çıkan ekonomik kriz tüm dünya ülkelerini etkilediği gibi ülkemizi de etkilemeye başlamıştır. 2009 yılının politikalarını belirlerken buna dikkat edilmesi ve çok hayalci davranılmaması gerekmektedir. 2008 yılının talep fazlalığı olmayacağı kesin gibi. 2008 rahatlığı ile umarım yanlış politikalar ve fiyat uygulamaları ile talebi kaçırmayız. Şu bir gerçek; Avrupalı turistin alım gücü belki de Türk insanına göre daha fazla azalmış durumda veya tedirginlikleri daha etkin olmuş durumda. Eğer TL maliyetlerimiz çok artmayacak ve döviz kurları reel hale gelecek ise, 2009 döviz bazında satış rakamlarının düzeltileceği, ama zam yapılacağı bir yıl değil. Hatta yüzde 10 ila 20 civarında talep eksilmesi de şimdiden belli gibi. Bunun da çok kaygı verici olmaması ve paniğe yer verilmemesi lazım. Sektör olarak bizler, fiyat politikalarımızı ve hizmet kalitemizi riske atmadan, sabırlı ve istikrarlı çalışmalarımızı devam ettirmek zorundayız. Hükümetimizin ise 2009 yılı için çok büyük destek paketleri hazırlaması ve sektörü desteklemesi gerekmektedir. Uçakların yakıtlarının sağlanmasından, sektörün KDV ve istihdam yüklerinin hafifletilmesine, tanıtımda bırakın kısıtlama yapmasını tam tersi artırması ve başarılı bir sunum yapması gerekmektedir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 16:13:19
Güncelleme :8 Ocak 2009 Perşembe 16:17:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?