4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Kapadokya takımların gözdesi oldu

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesi, son yıllarda yerli ve yabancı futbol takımlarının da gözde kamp merkezi haline geldi.

Peribacaları ile ünlü bölgede bulunan oteller, spor tesisleri konusunda ciddi yatırımlar yapmaya başladı.

Her yıl yaklaşık 2 milyon turistin ziyaret ettiği Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya, kültür turizminin ardından spor turizmi ile tanıştı. Nevşehir il merkezi ve ilçelerinde son yıllarda hızla artan futbol sahası sayısı ile birlikte sezon öncesi kamp için bölgeye gelen yerli ve yabancı takım sayısı da her geçen yıl artıyor.

Geçtiğimiz yıl Turkcell Süper Lig, Bank Asya 1. Lig, TFF 2 ve 3. liglerinden 100'e yakın futbol takımını ağırlayan Kapadokya, bu yılda çok sayıda futbol takımına ev sahipliği yapıyor. Yeni sezona Kapadokya'da hazırlanan futbol takımları, geçtiğimiz yıl Cornerspor, bu yıl da HER-MAK Organizasyon Şirketi tarafından düzenlenen çeşitli futbol turnuvaları ile de hem genç oyuncularını hem de yeni transferlerini görme imkanı yakalıyor.

TEKNİK DREKTÖRLER BÖLGEDEN MEMMUN

Nevşehir'in Avanos ilçesinde yaklaşık 10 gündür yeni sezon hazırlıklarını sürdüren TFF 2. Lig takımlarından Zeytinburnuspor'un tecrübeli hocası Armağan Turan, 18 yıldır çeşitli kulüplerle birlikte kamp yapmak için Türkiye'nin farklı bölgelerine ve yurtdışına gittiğini ancak Kapadokya gibi harika bir bölge görmediğini söyledi.

Kapadokya'nın gerek peribacaları ile süslü doğal görüntüsü ve gerekse de spor tesisleri bakımından geldiği nokta ile dünyanın sayılı kamp merkezlerinden biri olmaya aday olduğunu kaydeden Turan, "Bunca yıllık spor yaşantımda bu kadar iyi tesis görmedim. Bir kere bölgenin havası ve nem oranı mükemmel. Bunun yanında bölge insanların ve turizmcilerin inanılmaz bir misafirperverliği var. Bizim rahat etmemiz için kaldığımız otelde herkes seferber olmuş durumda. Bundan iyisi artık can sağlığı" dedi.

Geçtiğimiz sezon Değirmenderespor'un başında yeni sezon hazırlıklarını Kapadokya'da yapan ve bu yıl transfer olduğu yeni takımı Akçaabat Sebatspor ile yeniden Kapadokya'ya gelerek Avanos ilçesinde kamp yapan Teknik Direktör İlker Erdem, bölgeyi Kızılcahamam, Gerede gibi kamp merkezleri ile kıyasladığında, Kapadokya'nın birçok yönden artıları olduğunu vurguladı.

Bölgedeki konaklama ve spor tesislerini 'olağanüstü' olarak değerlendiren Erdem, "Ben kamp için birçok bölgeye gittim. Her bölgenin kendine göre güzellikleri mevcut, ancak burası çok farklı bir yer. Burada her geçen yıl daha da kaliteli bir spor altyapısı buluyoruz. Ben geçen yıl geldiğim için bu yıl da burayı tercih ettim. Ancak bu bölgeyle tanışmayan daha çok sayıda kulüp var" diye konuştu.

Akhisar Belediyespor'un hocası Atilla Özcan'da, bu yıl tarihinde ilk kez 2. Lig'de mücadele verecek olan takımını yeni sezona bölgede hazırlayanlardan. Bölgedeki otellerin kendilerine ait futbol sahalarının bulunmasının ve sahaların konaklama tesisleri ile çok yakın olmasının kendileri için büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Özcan, "Biz Avanos ilçesini tercih ettik. Çünkü burada kaldığımız otelin 3 futbol sahası var ve bu sahalar otelin hemen yanı başında. Bizler için bu büyük bir avantaj. Bu kadar kaliteli tesislerin olması, ileriki yıllarda daha çok takımı ağırlayacaktır. Tek eksikliği ise tanıtım. Öyle inanıyorum ki iyi bir tanıtım ile birlikte Avanos ve Kapadokya Avrupa'nın büyük takımlarına da ev sahipliği yapabilir" şeklinde konuştu.

TURİZMCİLER YENİ YATIRIMLARA HAZIRLANIYOR

20 bini aşkın yatak kapasitesine sahip olan Kapadokya bölgesinde henüz yeni yeni spor turizmi ile tanışan konaklama tesisleri son yıllarda bununla ilgili altyapı çalışmalarına da büyük önem veriyor. Bölgede Nevşehir il merkezinin yanı sıra Avanos, Ürgüp gibi ilçelerle Göreme, Nar gibi turistik beldelerde bulunan birçok otelin artık kendi futbol sahası bulunuyor. Bölgede bu konuda ilk ciddi yatırımı yapan ise Avanos ilçesindeki Avrasya Otel oldu.

Gençlik Spor İl Müdürlüğü'ne ait çim sahaların yanın da nizami ölçülerde kendisine ait ilk futbol sahasını yapan Avrasya Otel'in bugün kendi imkanları ile kurduğu 2 futbol sahası ve 2 antrenman sahası bulunuyor. İlerleyen yıllarda bu konuda daha fazla yatırım yapmayı planladıklarını kaydeden otel ortaklarından Muhsin Hacıgençoğlu, "Bana göre bölge spor turizmi ile çok geç tanıştı. Keşke bu yatırımları daha önceki yıllarda yapabilseydik. Bugün daha farklı bir durumda olabilirdik. Biz kendi otelimiz de son 4 yıl içerisinde yaklaşık 500 bin YTL dolayında bir yatırım yaptık ve bu halen devam ediyor. Yaptığımız sahaların yanında buraya gelen takımlar için antrenman sahaları, spor salonları gibi tesisler de kuruyoruz. Öyle inanıyorum ki ileride burası daha fazla takım ağırlayacak" dedi.

Avanos Yıltok Otel Genel Müdürü Harun Çınar'da, bölgeye gelen turist sayısının düştüğü Haziran ve Temmuz aylarında buraya gelen futbol takımlarının tesislerdeki doluluk oranlarına ciddi katkılar yaptığını söyledi. Futbol takımları sayesinde şuanda Avanos ilçesindeki otellerde yaklaşık yüzde 80’lik bir doluluk oranına ulaştıklarını kaydeden Çınar, kültür turizmi ile birlikte Kapadokya’nın spor turizminde de bir marka haline geldiğini vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 12:57:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?