3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Kapadokya'da galoşla dolaşılacak

Uçhisar Belediye Başkanı Mustafa Zühal, Kapadokya'daki tarihi bölgeleri ziyaretlerde galoş kullanılmasının yıpranmayı önleyebileceğini söyledi.
Uçhisar Belediye Başkanı Mustafa Zühal, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Kapadokya bölgesindeki tarihi değerlerin ziyaretlerden dolayı belirli çerçevelerde aşınmasının beraberinde daha ciddi sorunları getirdiğini belirterek, galoş uygulaması ile aşınmanın ciddi oranda önüne geçilebileceğini söyledi.
Başkan Mustafa Zühal, dünya kültür turizminde her geçen gün artan potansiyel gücü ile Türkiye'nin dışa açılan en önemli pencerelerinden biri haline gelen Kapadokya bölgesindeki doğal, kültürel ve tarihi dokunun korunmasının en önemli görevleri arasında yer aldığını belirtti. Bölgedeki bu denli büyük zenginliğin korunması, kurtarılması ve geliştirilmesi konusunda her kesime büyük sorumluluklar düştüğünü ifade eden Zühal, bu çerçevede de özellikle sivil toplum örgütlerinin korumacılık anlamında ciddi plan ve projeleri bölgesel çapta uygulamaya almalarının gerektiğini belirtti.
Kapadokya bölgesinde korumacılık anlamında en önemli sorunlardan birinin erozyon olduğunu vurgulayan Zühal, bunun turist ziyaretlerinden sonra kültürel merkezlerde çok yoğun bir şekilde gözlemlendiğini kaydetti. Zühal, "Kapadokya bölgesindeki kültürel ve tarihi mirasın korunması noktasında önemli görevleri yerine getirmemiz gerektiğine inanıyorum. Turistlerin ziyaret ettiği merkezlerde aşınmanın oldukça yoğun olduğunu gözlemliyoruz. Zaten UNESCO'nun bilimsel raporlarında da bölgedeki ziyaretçilerin kültürel değerleri ziyaret etmelerinin de etkili olmasıyla her yıl 0.5 cm oranında bir aşınmanın meydana geldiği belirlenmiş durumda. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden, bölgede turistlerin yoğunlukla ziyaret ettiği Göreme Açık Hava Müzesi başta olmak üzere, Zelve Örenyeri, Çavuşin Kilisesi'nin yanı sıra diğer tüm kiliseler ile birlikte Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak ve Tatların yer altı şehirlerinin ziyaretlerinde, yerli ve yabancı konuklara galoş takma zorunluluğunu getirmelerini istiyoruz. İnanıyorum ki gerek yerli ve gerekse de yabancı turistler bu uygulamadan oldukça memnun kalacaklar ve böylelikle de kültürel mirasın korunması noktasında önemli bir adım atılacaktır" dedi.
Nevşehir Müze Müdürlüğü yetkilileri de, tarihi ve turistik merkezlerin ziyaretinde galoş uygulamasının yaygınlaştırılmasının gerektiği düşüncesinde olduklarını belirttiler. Yetkililer, yaklaşık 5 yıl önce yaptıkları çalışmalarla Göreme Açık Hava Müzesi'nde Elmalı, Tokalı, Çarıklı ve Yılanlı kiliselerin aşınmalarının önüne geçebilmek için tahtadan yürüme bantları oluşturarak kiliselerdeki aşınma tehlikesine karşı net bir önlem alındığını vurguladılar.
iha-nevşehir
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2004 Salı 13:39:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?