4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Kapadokya'dan çanak ihracatı

Kapadokya bölgesinde, Kızılırmak çamurundan faydalanılarak üretilen çanak ürünleri, Avrupa ve Güney Amarika ülkelerine ihraç ediliyor.

Son yıllarda hızla artan taleplerle birlikte bölgenin en büyük çanak üretim fabrikası olan Anadolu Çömlekçilik A.Ş., 2010 yılında 2.5 milyon euroluk bir ihracat hedefliyor.

Nevşehir'in Avanos ilçesinde kurulu bulunan Anadolu Çömlekçilik A.Ş. Yurtdışı Pazarlama Müdürü Ali Altunbaş, çanak ve çömlek ürünü açısından dünyanın en kaliteli toprak yapısına sahip Avanos ilçesinde, Kızılırmak nehrinin bereketli topraklarından elde edilen Avanos çamurunun M.Ö. 3000'li yıllardan beri bölgeye ekonomik manada bir canlılık getirdiğini kaydetti.

1980’li yılların ikinci yarısına kadar ilkel yöntemlerle küp, testi ve saksılık olarak üretimi yapılarak tüketicilere ulaştırılan Avanos çanağının, turizmin Kapadokya bölgesinde geliştirilmesi ile ciddi bir gelişme kaydettiğini anlatan Altunbaş, 1998 yılında Avanos çamurundan üretilen ürünlerin çeşitliliğinin bu alanda fabrikasyon ürünü oluşturulmasını ortaya koyduğunu ifade etti.

Anadolu Çömlekçilik olarak Avanos çanağının sadece belirli Avrupa ülkelerinde değil, dünyanın farklı ülkelerinde de etkin bir şekilde pazar bulması yönünde ciddi ilerlemelerin kaydedildiğini anlatan Altunbaş, ilk etapta sadece Almanya olarak belirlenen pazarın, Avanos çanağının yüksek kalite ve gösterişi ile birlikte diğer Avrupa ülkelerine de ulaştırılmaya başlandığını söyledi.

11 yıllık süre içerisinde Almanya merkezli olarak gerçekleştirdikleri ihracat hamlesine son olarak Fransa, Belçika gibi ülkelerin yanı sıra ABD ve Japonya gibi ülkeleri de eklediklerini vurgulayan Altunbaş, bu yıl içerisinde Rusya’ya da ihracat yapacaklarını kaydetti. Altunbaş, eylül döneminden başlayarak mart ayı sonuna kadar devam edecek 2010 yılı üretim hamlesinde önemli bir beklenti içerisinde olduklarını belirtti.

Altunbaş, "Çanak ve çömlek ürünleri açısından dünyada sadece Vietnam etkin bir rekabet içerisinde olduğumuz ülke. Bu ülkede işçilik oldukça ucuz olduğu için bizim ile rekabet edebilir bir düzeydeler. Ancak kalite noktasında bir rekabet söz konusu değil, çünkü onların ürettiği çanaklar da kalite ülkemizdeki çanak ürünlerine ulaşmada oldukça uzak kalıyor" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2009 Çarşamba 11:17:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bilal ERENLER IP: 78.160.112.xxx Tarih : 30.09.2009 12:06:38

Çok güzel  yurt dışına ihraç edilmesii  takdire şayan olsun.ama avanos içi turizm açısından  atölyelerin içi ve dişina  sankiii  tabir caizse  ölüü  toprağı serpilmiş 2009 sezonda ölüydü  hiç hareket yok''!!  helekii ihraç var.. sevindiriciiiii...