6
Mayıs
2024
Pazertesi
NEVŞEHİR

Kapadokya'ya uzaydan görülecek heykel

Avustralyalı ünlü heykeltıraş Andrew Rogers'in, uzaydan görülebilecek olan ve 12 ülkeyi kapsayan 'Hayatın Ritmi' adlı projesinde yer alan heykellerden biri Kapadokya'da yapılıyor.

'Kainata Taşlarla Fısıldayan Adam' olarak da bilinen Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers, yaptığı açıklamada, 'Hayatın Ritmi' adını verdiği projesi kapsamında dünyanın 12 ülkesinde uzaydan görülebilecek heykeller yaptığını söyledi. Farklı ülkelerde insan yaşamından izler taşıyan heykeller oluşturduğunu ve bugüne kadar dev küresel heykellerinin İsrail Arava Çölü, Şili Atacama Çölü, Bolivya Altiplano, Sri Lanka Krunegala Bölgesi, Avustralya'nın Geelong yöresi, İzlanda'nın Akureyri noktası ve Çin'deki Gobi Çölü'nde yapıldığı söyleyen Rogers, Nevşehir'in Göreme beldesindeki Karadağ mevkiinde yaptığı heykelin bir aylık çalışma ile tamamlanacağını kaydetti.

İnsan hayatını anlatan çizgilere ve yaşamdan etkilendiği olayları anlatan şekillere yer vereceği heykelin yapımında tamamen bölge taşlarının kullanıldığını ve yapım çalışmasında Nevşehir ve Kayseri illerinden 230 taş ustasının çalıştığını belirten Andrew Rogers, tamamlandığında uzaydan ve uzaktan rahatlıkla görülebilmesi için üzeri beyaz bir boya ile kaplanacak olan heykel için 2 bin 700 ton taş kullanılmasının planlandığını anlattı.

25 yıl önce ziyaret ettiği Kapadokya bölgesinin tarihi ve doğal güzelliklerinden etkilendiği için burayı tercih ettiğini ifade eden Rogers, "Gerçekten o zaman bu bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerine hayran kaldım. Yıllardır hazırladığım bu projenin içerisinde Kapadokya'nın da olması gerektiğini düşündüm. Çünkü eserlerimi yaptığım yerlerdeki tarihi ve doğal dokuya çok fazla önem veriyorum. Bu nedenle Kapadokya'nın en önemli merkezlerinden Göreme beldesinde de 3 aşamalı bir heykel yapıyorum. Kapadokya için 1. aşamada insanın tarihteki kültürel gelişimini yansıtan bir heykel olacak. Diğer heykeller de yine bu bölgenin niteliğini taşıyan değerleri yansıtacak. Bir at ve bir de Kybele heykeli ile Hayatın Ritmi Projesi tamamlanacak" dedi. Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers'in yaptığı heykelin kasım ayı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

 

iha
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2007 Cuma 14:39:00
Güncelleme :2 Kasım 2007 Cuma 14:44:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?