6
Mayıs
2024
Pazertesi
NEVŞEHİR

Kar yağmadığı için don tehlikesi var

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, İç Anadolu Bölgesi'nde yeterli kar yağışı olmaması nedeniyle tahıl arazilerinde don olaylarının yaşandığını belirterek, bunun tahıl ürünlerinde rekolteyi düşüreceğini söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Tunç yaptığı açıklamada, Nevşehir'de 356 bin hektarlık bir alanda tahıl üretimin gerçekleştirildiğini ifade ederek, etkili olan soğuk havanın yanında kar yağışının olmaması nedeniyle bu alanlarda don tehlikesinin baş gösterdiğini belirtti. Bölgenin iklim yapısı nedeniyle, tahıl arazilerinin üzerine yağan karın yorgan görevi görerek soğuk havalarda don yaşanmasını engellediğini kaydeden Tunç, "Bölgemizde gündüz hava şartları iyi olmasına rağmen geceleri oldukça soğuk geçiyor. Buda tahıl arazilerinde don yaşanmasına sebep oluyor. Oysaki şu anda bu arazilerin üzeri karla kaplı bulunsaydı bu don olayları yaşanmayacaktı. Çünkü arazide bir yorgan vazifesi gören kar, soğuğun etkisini azaltarak, toprağa geçmesine ve böylelikle ürüne zarar vermesine engel oluyor. Ümidimiz önümüzdeki günlerde bölgemizde kar yağışının olması" dedi.

İlerleyen günlerde de kar yağmaması durumunda, önümüzdeki yıl tahıl üretimde ve kalitesinde büyük bir düşüş yaşanacağını vurgulayan Tunç, "Şu anda özellikle geceleri aşırı soğuktan dolayı ekilen buğdaylar büyük bir tehlike içerisinde. Gün geçtikçe don olayları artıyor.
Önümüzdeki yılın tahıl üretiminde büyük bir düşüş olacak, istediğimiz verimi ve kaliteyi alamayacağımızı tahmin ediyorum" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2006 Salı 18:43:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
EMRE GÜLEN IP: 88.230.33.xxx Tarih : 12.12.2006 23:20:27
Olan yine çiftçilerimize oluyor ALLAH yardımcıları olsun inşallah emeklerinin karşılığını fazlasıyla alırlar çünkü onlar milletin efendisidir bunuda fazlasıyla hak ediyorlar.alınteri döküyorlar.allah yardımcıları olur inşallah