4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Karaca'dan insanlara sitem!

TEMA Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, küresel ekonomik krizin neden olduğu tepkilere değinerek, "Parayı kurtarmaya çalışıyorsunuz ama aç insanları kurtarmaya niyetiniz yok" dedi.

TEMA Vakfı tarafından düzenlenen eğitim seminerlerine katılmak üzere Nevşehir'e gelen TEMA Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, seminerlerden arta kalan zamanlarını yine doğa ve çevre için çalışarak geçirdi. 87 yaşındaki Karaca, ilerleyen yaşına rağmen soğuk havaya aldırış etmeden Yalova'da bulunan ve vakıf haline getirdiği Karaca Arberetumu için doğadan tohum ve bitki florası topladı.

TEMA Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık ile Nevşehir'in Uçhisar beldesi yakınlarındaki üzüm bahçeleri ve kabak tarlalarında gördüğü ilginç bitkilerin fotoğrafını çeken Karaca, ağaçlandırma ve küresel ısınmaya karşı insanları uyardı. Türkiye'deki insanların ağaç sevgisinin dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığını vurgulayan Karaca, rastgele dikilen fidanlar yerine meşe dikilmesini tavsiye etti.

Kuraklığa dayanıklı olan meşenin Türkiye için en ideal ağaç türü olduğunu belirten Karaca, "Türkiye'de çınarın, ıhlamurun, at kestanesinin yetişemeyeceği yerler var ama Türkiye'de meşenin yetiştirilemeyeceği bir karış yer yok. Türkiye'nin her yöresine yönelik meşe çeşitlerimiz var. Yok denecek kadar az yağmur alan yerde de çok fazla yağmur alan bölgede de yetişebilecek çok sayıda meşemiz var. Gelin hep birlikte meşe dikmeye öncelik verelim. İleriki yıllarda yaşanacak olan kuraklığı da göz önüne alırsak en uygun ağaç türü meşe. Zaten çok uzun yıllar önce özellikle Anadolumuz meşe ormanları ile kaplıymış" dedi.

Küresel ısınma ve beraberinde gelen iklim değişiklikleri için Türkiye'nin gereken tedbirleri almadığını iddia eden Hayrettin Karaca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bu konuda bir an önce AR-GE çalışması başlatması gerektiğine dikkat çekti.

2025 yılına kadar Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Kuzey Akdeniz ülkelerinin kuraklık tehlikesi ile baş başa kalacağını söyleyen Karaca, "Küresel ısınmaya insanlar nasıl etkide bulunduklarının farkında değil. Bugün Tarım Bakanımız halen, 'Hiç merak etmeyin. Bu sene bol mahsulümüz var' diyor. Olabilir. Yarın var mı, öbür gün var mı? 2 bin 500 bilim adamının görev yaptığı uluslararası iklim panelinde verilen bilgiye göre, Kuzey Akdeniz ülkeleri ve Anadolu, 2025 yılına kadar kurak bir iklime girecek. Bugün yağmur yağabilir. Bu yıl yağmurlu bir iklim olabilir ama yağmursuz ve kurak bir iklime doğru gidiyoruz. 2025 yılı uzak görülebilir ama hemen gelir. Günün şartlarına göre uyum sağlayabilecek olan bitkilerin araştırılması lazım. Ülkemizde bu bitkiler var. Bunun için bir AR-GE çalışması lazım. Endüstride kullanacağımız bitkiler ve gıda olarak kullanacağımız bitkilerin kuraklığı içerenlerine öncelik vermek gerek. Daha kurak şartlarda yetişebilecek bitkileri araştırıp bunu tarıma kazandırmamız gerekiyor" diye konuştu.

Küresel ısınma tedbirleri yerine, insanların son zamanlarda ABD'de başlayan ve tüm dünyaya yayınlan ekonomik kriz ile paralarını kurtarma derdine düştüğünü belirten TEMA Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İnsanlar, uyuyun uyuyun. Bugünkü gibi uyuyun. Hiçbir şey olmayacak. Siz uyuyun insanlar. Yine parayı kurtarın olur mu? Beni yaşatmaktan alı koyan, dünyayı kirleten, yaşam koşullarımı elimden alan parayı kurtarmaya çalışıyoruz şimdi. Parayı kurtarmaya çalışıyoruz ama aç insanları kurtarmaya hiç niyetimiz yok. O canavarı kurtarmaya niyetliyiz."

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 12:24:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?