5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Kayısı ağaçlarını don vurdu!

NEVŞEHİR'DE KAYISI AĞAÇLARININ YÜZDE 70'İ DONDAN ZARAR GÖRDÜ

Nevşehir'de geçtiğimiz günlerde hava sıcaklıklarının düşmesi sonucunda bölgedeki tarım arazilerinde bulunan kayısı ağaçlarının önemli bir bölümü dondan etkilendi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, Şubat ve Mart aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı bölgedeki birçok meyve ağacının erken çiçek açtığını söyledi.

Erken çiçek açan kayısı, erik gibi meyve ağaçlarının geçtiğimiz haftasonu hava sıcaklığının 0 dereceye kadar düşmesi ile birlikte ciddi zarar gördüğünü ifade eden Tunç, bu nedenle özellikle kayısı ağaçlarının yüzde 70'e yakın bölümünde mahsül alınamayacağını vurguladı.

Bugibi olaylara karşı geçtiğimiz yıllarda da sürekli olarak çiftçileri ürün sigortası yaptırmaları konusunda uyardıklarını hatırlatan Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, "Biz üreticilerimizi sürekli olarak ürün sigortalarını yaptırma konusunda uyarıyoruz ama ama maalsef açık arazilerdeki ürünleri korumak mümkün değil. Yıllardır özellikle kayısı konusunda don olaylarından dolayı ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu arada Tarım Ürün Sigortası uygulamaya konuldu. Bu uygulama kapsamında yapılacak olan ürün sigorta bedelinin yüzde bölümünü devlet karşılıyor geriye kalan kısmını ise üretici ödüyor. Ürünü sigortalanan çiftçi, doğal afetler karşısında ürün bedellerini sigortadan karşılayabiliyor. Bununla ilgili yaptığımız bütün çağrılara, mücadelemize rağmen henüz çiftçilerimizin ancak yüzde 30'luk bölümü sigorta yaptırdı. Yaptırmayan çiftçilerimizin önemli bir bölümü maddi imkansızlıklardan dolayı sigorta yaptırmadıklarını belirtiyor." dedi.

NEVŞEHİR'DE KAYISI AĞAÇLARININ YÜZDE 70'İ DONDAN ZARAR GÖRDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2010 Salı 15:07:02
Güncelleme :24 Mart 2010 Çarşamba 18:42:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?