7
Mayıs
2024
Salı
NEVŞEHİR

Kayıt dışı istihdamla mücadele

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız, asgari ücretin vergiden muaf tutulmasıyla kayıt dışılığın önüne geçilebileceğini söyledi.
 
Türkiye'de 3 milyonun üzerinde çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücretin, ağır vergi prim yükü nedeniyle ne işçi ne de işvereni tatmin ettiğini belirten Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız, asgari ücretin net tutarının yüzde 70'i kadar vergi yükü bulunduğunu söyledi.
 
Asgari ücretlinin, ağır vergi prim yükü nedeniyle, işverenin kendisi için yaptığı toplam ödemenin ancak yüzde 59'unu net ücret olarak alabildiğini kaydeden Parmaksız, "Devlet asgari ücretten, işçinin eline geçen net tutarın yaklaşık yüzde 70'i kadar vergi ve prim tahsil ediyor" dedi. 

Asgari ücret üzerindeki ağır vergi ve prim yükünün kayıt dışı istihdamı da arttırdığına dikkat çeken Parmaksız, istihdamdaki nüfusun 11.8 milyonla yarıdan fazlasının sosyal güvenlik kaydı bulunmadığını, bunların da 2.6 milyonunu ücretlilerin oluşturduğunu, mevcut vergi ve prim oranlarına göre devletin sadece kayıt dışı çalıştırılan ücretlilerden tahsil edemediği gelirin 8 milyar YTL olduğunu hatırlatarak, asgari ücret üzerindeki vergi ve prim yüklerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
 
AB ülkeleri arasında istihdama yüzde 42.7 oranla Türkiye'nin vergide şampiyon olduğunu ifade eden Parmaksız, "Yıllardan beri, asgari ücret üzerindeki vergi ve prim yüklerinin çok fazla olduğuna dikkat çekiyoruz. AB ülkelerinde asgari ücretteki vergi oranı ortalaması yüzde 31.6 ve OECD ülkelerinde yüzde 27.7 iken, bu oran ülkemizde yüzde 42.7'dir. İşçi ve işveren payları olarak net asgari ücretin yüzde 69.6'sı kadar vergi ve prim ödeyen işverene bir asgari ücretli çalıştırmanın aylık maliyeti 645 YTL'ye geliyor. Diğer bir deyişle, asgari ücretli, işverenin kendisi için yaptığı toplam ödemenin yalnızca yüzde 59'unu net ücret olarak alabiliyor. Kayıt dışılığı teşvik eden bu sistemin yeniden gözden geçirilerek makul ve kabul edilebilir seviyelere çekilmesi, işçi ve işvereni memnun edeceği gibi kayıt dışı istidamı da önleyecektir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 10:10:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?