4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Kaymaklı'da patates ekimi başladı

Nevşehir'in Kaymaklı beldesinde geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan 'Patates Siğili' hastalığı nedeniyle ekim yapamayan üreticiler, yasağın sona ermesiyle yeniden patates ekmeye başladı.

Kaymaklı Belediye Başkanı Abdullah Çekiç, Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir'de, 2003 yılından sonra ortaya çıkan 'Patates Siğili' hastalığı nedeniyle beldelerindeki tarım alanlarında yasaklanan patates ekiminin, yeniden başladığını söyledi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından daha önce güvenlik kuşağı içerisine alınan bölgelerde verdiği kısmi izin ile birlikte üreticilerin yeniden patates ekmeye başladıklarını ifade eden Çekiç, "Bildiğiniz gibi 3 yıldır Patates Siğili hastalığından dolayı Kaymaklı'da ekim oldukça düşüktü. Ama bu sene kontrollü olarak kısmi izin verildi ve ekim yapılmaya başlandı. Ancak sene ortası olduğu için bazı üreticiler tarlalarına önceden buğday ekmişti. O nedenle bu yılda üretim biraz düşük olabilir, ancak ileriki yıllarda bu artacaktır" dedi.

Beldelerinde bulunan 65 bin dekar tarım arazisinin 50 bin dekarlık bölümünde patates ekimi yapıldığını ve yıllık patates üretiminin yaklaşık 150 bin ton olduğunu söyleyen Kaymaklı Belediye Başkanı Abdullah Çekiç, 2009 yılında bölgede başlanacak olan 'Sıralı Ekim Sistemi' ile daha kaliteli patates üretiminin gerçekleşeceğini ve üreticilerin karlılığının artacağını kaydetti.

Çekiç, "Bu sistem gelirse daha az belki ama daha kontrollü, daha sağlıklı, daha verimli bir üretim yapılacak. Bununla birlikte önümüzdeki yıllarda bölgede patates daha kaliteli ve karlılığı daha yüksek bir ürün haline gelecek" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 10:55:41
Güncelleme :13 Eylül 2008 Cumartesi 10:58:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?