3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Kazı çalışmaları yerinde incelendi

Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Gülşehir ilçesine bağlı Ovaören beldesinde yürütülen kazı çalışmalarını inceledi.

Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Ovaören beldesinde, Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 30 kişilik ekiple yürütülen kazı çalışmalarını Nevşehir Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Esat Mahmut Apaydın, Gülşehir Kaymakamı Süleyman Yıldırım ve Nevşehir Müze Müdürü Halis Yenipınar yerinde inceledi.

Kazı ekibinden çalışmalarla ilgili bilgi alan Vali Hacımustafaoğlu, geçen yıl başlayan çalışmaların bu yılki bölümünde höyüğün güney batısında yer alan surlarda sondaj çalışmaları yapıldığını, yaklaşık 6 metre yüksekliğinde ve 4 metre genişliğinde sur duvarlarına rastlandığını bildirdi.

Kazı ekibi yetkilileri de surların Hitit döneminde yapıldığının, Demir Çağı'nda iki kez onarım gördüğünü, surlardaki en son yapıların da M.Ö. 8. yüzyılda hüküm süren Tabal Krallığı'na ait olduğunun anlaşıldığını, höyüğün içinde yapılan kazılarda da Demir Çağı'na ait mekanlar ortaya çıkarıldığını belirtti.

Yetkililer, demir ok ucu, pişmiş toprak ağırşak, ağırlık, kemikten yapılmış taşınır kültür varlıklarının bulunduğunu da kaydetti. Kazılarda, Demir Çağı'nda da yoğun yerleşime sahne olan surlarla çevrili kentin Hitit İmparatorluğu döneminde özellikle Tabal Krallığı'na bağlı önemli kentlerden biri olduğuna dair bulgulara rastlandığı dile getirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 14:48:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?