4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Kızılırmak çamurundan darbuka!

Nevşehir'in Avanos ilçesinde çanak ustası Mehmet Körükçü tarafından Kızılırmak toprağından elde edilen çamurla yapılan darbuka ve udo, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Avanos ilçesinde 33 yıldan beri çanak ve çömlek ustalığı yapan Mehmet Körükçü, dünyada ilk olarak Nijerya'da ortaya çıkan ve daha sonra birçok ülkeye yayılan 'Udo' isimli müzik aleti ve darbukaları, 9 yıldan beri çanaktan ürettiğini söyledi. Körükçü, Nijerya'da yıllar önce yöre kadınlarının su taşımak amacıyla kullandıkları çamurdan yapılı küplere vurmalarıyla gelen seslerden etkilenerek müzik yapmaya başlamaları sonucu birçok dünya ülkesine yayılan ve 'Udo' adını alan müzik aletini üretmeye başladığını belirterek, bu aleti dünyada el ile çamurdan yapan sadece 2 kişi olduğunu söyledi.

Bir ve iki delikli olan bir udoyu bir gün içerisinde yapabildiğini ifade eden Körükçü, udonun Türkiye'de son yıllarda oldukça yaygın bir şekilde kullanıldığını sözlerine ekleyerek, "200 ila 400 avro arasında satılan müzik aletini, Belçika, Almanya, Norveç, Hollanda, Norveç ile Amerika'ya ihraç etmekteyiz. Yaptığım bu müzik aletini Avanos'ta yaparak ihraç etme düşüncesini 2000 yılında tanıştığım Mehmet Emin Polat isimli bir müzisyen verdi.

Daha sonra örneklerine bakarak bunları yapmaya başladım. Daha önceden bu alet hazır kalıp kullanılarak yapılıyormuş. Ben ise bunu çamurla, çanak tezgahta el emeği göz nuru dökerek yapıyorum. Avanos çanağı ile yaptığım Udolarda sesin daha güzel olduğu söyleniyor" diye konuştu.

Türkiye'de olduğu kadar Arap klasik ve halk müziğinde özelikle Kuzey Afrika'da yaygın olarak kullanılan darbukanın çanaktan yapımına da öncelik verdiğini söyleyen Mehmet Körükçü, çamurdan darbuka yapımına da özellikle son yıllarda büyük bir ağırlık verdiklerini ifade etti. Çamurdan yaptığı darbukaların üzerinde rapido ile çeşitli motifler işleyerek görsel açıdan oldukça zengin bir hale getirdiğini dile getiren çanak ustası Körükçü, darbukaların fiyatlarının ise 250 ile 450 avro arasında değiştiğini söyledi.

Körükçü, "Darbukada da farklı bir çalışma yaparak, bundan böyle çanaktan yapılı darbuka üretimine de başladım. Kullanımı açısından da oldukça farklılık kazandıran çanaktan yapılı darbukalar özellikle ritim ustalarının da ilgi odağı haline geliyor" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2009 Çarşamba 12:24:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?