3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Kızılırmak sineğiyle etkin mücadele

Nevşehir ve Kayseri illerinde Kızılırmak su yatağı boyunca yaz aylarında etkili olan sivri sineklere karşı bu yıl etkin bir mücadele yürütülecek.

Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan ve Kızılırmak'ın geçtiği alanlarda etkili olan sivrisineklerin günlük yaşamın yanı sıra bölge turizmine büyük zarar verdiğini söyledi.

Yaz aylarında sivri sineklerin sürekli çoğaldığına dikkat çeken Vali Hacımustafaoğlu, "Kızılırmak sineği denilen bir afetle geçen yıl tanıştık. Turizmi vuran bir afet idi. Geçen yıl Temmuz ve Ağustos aylarında mücadeleden önce köylünün, çiftçinin tarlada çalışmasını, insanların akşam açık havada oturmasını veya evin içerisinde cam açarak oturmasını engelleyen, turistlerin kaçmasına dahi sebep olan, hatta yaz futbol turnuvalarının başladığı günlerde, bu turnuvaların iptaline kadar ulaşan bir afet. Geçen sene tedbirler almaya başladık. Ciddi bir tedbir alınmaz ise bunun bir afete dönüşmesinden korkuyoruz. Yılbaşından önce gerekli projeleri ilgili bakanlıklara sunduk. Geçen sene sadece Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan Nevşehir ve Kayseri olarak yardım alabildik. Bu sinekler özellikle Kayseri sınırları içerisindeki Yamula Barajı denilen mevkide ürüyor ve Kızılırmak'ı takip ederek bize doğru geliyor. Kayseri merkezine uzak olduğu için Kayseri pek fazla konuyla ilgilenmedi. Geçen sene eş zamanlı ilaçlama ihalesi yaptık. Bizim ihale uygulaması başarıyla sonuçlandı. Kayseri hala o ihalenin gereğini yerine getiremedi. Bir tek ilaçlama yaptı sonunu getiremedi" iddiasında bulundu.

Geçen yıl Çevre ve Orman Bakanlığı'nın sağladığı katkılar ile birlikte nehrin geçtiği alanlarda eş zamanlı ilaçlama yapıldığını hatırlatan Vali Hacımustafaoğlu, bu yıl yapacakları çalışmalar için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra diğer bakanlıklardan da maddi destek beklediklerini ifade etti.

Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan da bunula ilgili bir maddi kaynağın aktarılabileceğini kaydeden Vali Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, "Bu sene Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bize 200 bin YTL yardım ediyor. 200 bin YTL de Kayseri'ye gönderecek. Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da ödenek bekliyoruz. İlk mücadelelere başladık. Çünkü geçen hafta havaların ısınmasıyla yine bu sinek kendini yoğun olarak göstermeye başladı. Tabii bu 5-6 yıl sürecek bir mücadele sürecini gerektiriyor. Mücadele Kızılırmak yatağında yapılıyor. Kızılırmak Nevşehir'de 90 kilometrelik bir alanda akıp gidiyor. Geçen sene bu 90 kilometrelik alanda eş zamanlı 30 ayrı noktada ekiplerimiz ilaçlama çalışmasını yaptı. Kısa sürede başarılı oldular. Aslında Başbakanlık Tanıtım Fonu'ndan da kaynak aktarılması gerekir" diye konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2008 Cuma 11:06:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?