3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Kızılırmak sineğiyle mücadele sürüyor

Kızılırmak nehri etrafında 2006 yılında ortaya çıkan ve günlük hayatı etkileyen "Simulium" cinsi sineklerle mücadele kapsamında Nevşehir ve Kayseri illerinde eş zamanlı ilaçlama yapıldı.

Kayseri'ye bağlı Yemliha beldesinde yapılan Yemliha Barıjı'nın 2004 yılında faaliyete geçmesi ile birlikte Kızılırmak nehrinde ortaya çıkan ve "Kızılırmak Sineği" adı verilen Simulium cinsi sineklerlerle mücadele konusunda Nevşehir ve Kayseri valiliklerinin çalışması sürüyor.

İnsanları ve hayvanları etkileyen bu sineklere karşı yürütülen ilaçlama çalışmaları çerçevesinde Kayseri Yemlihan Barajı ile Nevşehir-Kırşehir il sınırına kadar olan bölgede, Kızılırmak nehri etrafında ilaçlama yapıldı. Bu alanda, her 3 km de olmak kaydıyla, Kayseri'de 18, Nevşehir'de ise 24 ayrı nokta da eş zamanlı ilaçlama gerçekleştirildi. İlaçlamalar ile, insan ve hayvan sağılığı açısından risk oluşturan ve gruplar halinde hareket eden "Simulium" cinsi sineklerin, nehre yeni yumurtalar bırakmadan yok edilmesi hedefleniyor.

Avanos ilçesinde gerçekleştirilen ilaçlama çalışmalarını, Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin, Avanos Kaymakamı Mehmet Ünlü, Tarım İl Müdürü Muhlis Atay, Çevre ve Orman Müdürü Eren Bircan ve diğer yetkililerle birlikte gözlemleyen Vali Mehmet Asım Hacımustafaoğlu gazetecilere çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Sinekle mücadelenin uzun soluklu bir çalışma gerektirdiğini belirten Vali Hacımustafaoğlu, konuya gerek Kayseri ve gerekse de Nevşehir'in gerekli hassasiyeti göstereceğini kaydetti. Hacımustafaoğlu, "Geçen yıl ilk kez Haziran ayında çok yoğun bir şekilde bu sorun karşımıza çıktı. Bunla ilgili de doğal olarak bir önlemimiz ve hazırlığımız yoktu. 2 aya yakın bir zaman bu sinekle mücadele konusunda araştırmalar yaparak bunun için ödenek arayışına girdik. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı bunla ilgili çok yakın destek verdiler. Geçen sene, Çevre ve Orman Bakanlığı2ndan aldığımız para ile Nevşehir ve Kayseri illerinde müşterek bir çalışma başlattık. Biraz geç başlattık ama büyük bir başarıyla sonuçlandı. Tabi bu 'Kızılırmak Sineği' diye adlandırılan sinek ile uzun soluklu bir mücadele gerekiyor. Geçen yıldan bu yana çalışmalara hiç ara vermedik. Sürekli araştırmalar yaptık, projeler hazırladık, Başbakanlık, DPT, Sağlık, Çevre ve Orman ile Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarına sunduk. Bu sene tabi bu işe daha hazırlıklı girdik. Daha deneyimli bir şekilde soruna müdahale edildi. Konuyla ilgili uzmanlar da aramızda. Geçen seneye göre daha iddialıyız" dedi.

Yoğun gruplar halinde hareket eden ve insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturan sineklerin, insan ve hayvanların solunum havasına ilgi gösterdiği için insanların ağız ve burunlarına saldırdığı öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 17:45:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?