3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Kuo-Hsing Liu onuruna yemek

Nevşehir'e gelen Tayvan'ın Ankara Büyükelçisi Kuo-Hsing Liu onuruna Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yemek verildi.

Büyükelçi, Türkiye ile Tayvan arasındaki ilişkilerin gelişmesinde turizmin önemli bir köprü olacağını belirtti.


Tayvan'ın Ankara Büyükelçisi Kuo-Hsing Liu beraberinde Türk-Tayvan İş Konseyi Başkanı İbrahim Güder ve bazı üst düzey Büyükelçilik yöneticileriyle birlikte Nevşehir'e geldi. Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Kapadokya Dedeman Otel'de onuruna verilen yemeğe katılan Büyükelçi Kuo-Hsing Liu, burada Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Ak Parti milletvekilleri Ahmet Erdal Feralan ve Mahmut Dede, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ve bölge turizmcileri ile bir araya geldi.


Yemekte konuşan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Tayvan'ın Türkiye'deki üst düzey yöneticilerini Nevşehir'de görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Kapadokya bölgesinin zengin doğal, kültürel ve tarihi değerleri ile bir dünya kenti konumunda bulunduğunu belirten Ünver,Tayvan'dan daha fazla insanın bölgeyi ziyaret etmesini arzu ettiklerini vurguladı.


Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Meclis Başkanı Sacit Uzer ise kişi başına milli geliri 16 bin doların üzerinde olan Tayvan'ın 200 milyar doları aşan İthalatından Türkiye'nin aldığı payın 100 milyon doların altında kaldığını söyledi. Bugüne kadar Türkiye'nin Tayvan'a yeterince tanıtılamadığını ifade eden Uzer, Tayvan'ın turizm potansiyelinin de oldukça yüksek olduğunu ve bundan Türkiye'nin faydalanması gerektiğini vurguladı.


Bölge turizmcileri adına konuşan Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Ahmet Tok'da, 2007 yılı içerisinde 15 bin Tayvanlı turistin Türkiye'ye geldiğini, bu rakamın her yıl yurtdışına tatile çıkan Tayvanlı turist sayısı ile kıyaslandığında oldukça düşük kaldığını vurguladı.Türkiye'nin Tayvan'da daha etkin bir turizm tanıtımı yapması gerektiğini söyleyen Tok, bu konudaki destekleri için Büyükelçi Kuo-Hsing Liu'ya teşekkür etti.


Ak Parti Nevşehir milletvekili Mahmut Dede ise konuşmasında Tayvan'ın turizm ve ekonomik yapısı hakkında bilgi verdi.Tayvan'ın 23 milyon nüfusa sahip olduğunu ve bu nüfusun 8 milyonunun her yıl yurtdışına çıkarak tatil yaptığını belirten Dede, "Tayvan gezmeyi çok seven bir ülke. Deniz turizmi yerine doğa ve kültür turizmini tercih ediyorlar, termal şifalı sulara da büyük rağbet ediyorlar. Her yıl aralık ayında Tayvan'da bir turizm fuarı yapılıyor.Bu fuara geçen yıl Türkiye 56 metrekarelik bir stant ile katıldı.Bu fuara daha fazla önem vermemiz gerekiyor. 8 milyon turist az bir rakam değil. Bu ülkenin neredeyse nüfusunun yüzde 40'ı yurtdışında tatil yapıyor.Tayvan'ın sadece diz üstü bilgisayar ihracatı 42 milyar dolar. Savunma sanayiinde çok ciddi noktadalar ve sağlık çok üst seviyede. Bu konularda da işbirliği yapılabilir. Bizim Tayvan ile hem turizm hem de ekonomik yönden ilişkilerimizi güçlendirmemiz gerekiyor" dedi.


Nevşehir'e ilk kez gelen Büyükelçi Kuo-Hsing Liu'yu Kapadokya'da görmekten büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Ak Parti milletvekili Ahmet Erdal Feralan da ileriki yıllarda her iki ülke arasındaki ilişkilerin daha üst seviyelere ulaşmasını umut ettiğini iletti.


Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu da Kapadokya'nın kültürel ve tarihi değerleri ile dünyanın bir turizm markası olduğunu söyledi.Vali Hacımustafaoğlu, "Kapadokya'ya her yıl yaklaşık 2 milyon turist geliyor. Bu sayı Türkiye'ye gelen turist sayısının yüzde 8'i civarında.Turizm Bakanlığı Kapadokya'nın çok daha fazla tanınması için büyük çaba veriyor. Amacımız Türkiye'ye gelen her yabancı 3 turistten birini Kapadokya'ya çekebilmek. Bütün dünya Kapadokya'yı tanıyor ama bu henüz Kapadokya'nın ziyaretçi sayısının artmasına sebep olmadı. Özellikle turizmcilerimize büyük görevler düşüyor, turizmcilerimizin biraz daha fazla gayret göstermeleri gerekiyor" diye konuştu.


Son olarak konuşan Tayvan Ankara Büyükelçisi Kuo-Hsing Liu ise kendisine gösterdikleri sıcak ilgiden dolayı Vali Hacımustafaoğlu, milletvekilleri ve Belediye Başkanı Hasan Ünver'e teşekkür etti. Dünyada hızla büyüyen bir ekonomiye sahip olan ülkesinden Türkiye'ye gelen turist sayısının 15 bin dolayında olduğunu ve bu rakamın oldukça düşük olduğunu ifade eden Liu, "Eğer Tayvan-Türkiye arasında direkt uçak seferleri olursa Türkiye'ye ve dolayısıyla Kapadokya'ya gelen turist sayısı da artacaktır. Bence Türkiye'ye gelen Tayvanlı turist sayısının az olmasının en önemli sebebi bu. Eğer bu seferler konulursa öyle inanıyorum ki Türkiye'ye gelen Tayvanlı sayısı 100 bine çıkar. Her iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde turizm önemli bir köprü olacaktır. Bu ilişkilerin güçlenmesi için biraz daha gayret göstermeliyiz" açıklamasını yaptı.

iha
Yayın Tarihi : 23 Mart 2008 Pazar 18:04:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?