6
Mayıs
2024
Pazertesi
NEVŞEHİR

Kuraklık tahıl üreticilerini vurdu

Türkiye'nin en önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir'de yaşanan kuraklık sonucu tahıl arazileri büyük zarar gördüğü, buğday tarlalarında zarar yüzde 90'lar seviyesine ulaştığı bildirildi. 

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, yaptığı 2006 yılında il genelinde 356 bin hektar alanda buğday, arpa ve çavdar gibi tahıl ürünlerinin ekiminin gerçekleştirildiğini hatırlattı. Tunç, yüksek maliyetlere karşın ekimini yapan üreticilerin il olarak ilkbaharda aşırı soğuklarla birlikte don şokunu yaşadığını bu günlerde ise mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar sebebiyle kuraklık tehlikesinin baş gösterdiğini belirtti. Bölgedeki tahıl arazilerinde zararın yüzde 80'ler civarında olduğunu kaydeden Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, "Bir buğday tarlasında buğdayın sapıyla birlikte uzunluğu 80-95 santimetre olması gerekirken kuraklık nedeniyle boyları ancak 20 santimetreye ulaşabildi. Bu tarlalara ekin için biçerdöverlerin girmesi imkansız" dedi. 

Tahıl üreticilerinin bu sorun karşısında çaresiz bir bekleyişe girdiklerini ifade eden Tunç, hükümetten çiftçilerin borçlarının silinmesini ve bölgenin afet kapsamına alınmasını talep etti. Tunç, "Zaten bölge çiftçisi bölgede patates ekiminin yasaklanması nedeniyle zor günler geçiriyordu. Çare olarak tahıl üretimi yapmak istediler ancak bu kez de karşımıza don ve kuraklık çıktı. Bu durumda çiftçi ailelerinin yaşamlarını sürdürebilmeleri için üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ve TEDAŞ'a olan borçlarının silinmesini istiyoruz. Ya da bölgenin afet kapsamına alınması gerekiyor. Bu konuda Tarım Bakanlığı'na gerekli müracaatlarımızı yaptık. Umarım çiftçinin bu sesine kulak verirler" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2006 Cuma 11:18:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?