4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Küresel ısınma buğdaya darbe vurdu!

Türkiye'deki ekmek fiyatlarındaki artışın sebebinin küresel ısınma ve kuraklık olduğunu belirten TEMA Temsilcisi Orhan Çalık, küresel ısınmaya karşı ülke ve dünya olarak el ele verip gerekli tedbirleri almamız gerektiğini söyledi.

TEMA Nevşehir Temsilcisi Orhan Çalık yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tahıl ambarı olan Konya ovasının bu yıl tamamen kuruduğunu ve sadece yüzde 10'lar civarında bir sulu alanda buğday olduğunu kaydetti.

Bu yıl Türkiye genelinde yüzde 20-35 civarında buğday kaybı olduğunun tahmin edildiğini belirten Çalık, Tema Vakfı olarak bunun yüzde 40'larda olduğunu tahmin ettiklerini çünkü geçmiş yıllarda ektiği tahılda masrafını çıkaramayan çiftçilerin tarlalarını artık ekmediklerini vurguladı.

Ekim yapılmayan arazilerin yüzde 30-50 civarında olduğunu ve bu durumda göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'nin tahıl üretiminin yarı yarıya düştüğünü ifade eden TEMA Temsilcisi Orhan Çalık, "Bu şu demektir. Tahıl ihraç eden ülkemiz artık tahıl ithal eder duruma gelmiştir. Bu durum, farklı bir ekim yöntemimizden veya yanlış bir ekim yöntemimizden kaynaklanmamıştır. Küresel ısınmanın kendini ger geçen gün daha da etkili bir şekilde kendini göstermesinden kaynaklanmıştır. Dünyadaki oksijen miktarı her yıl azaldığı gibi, ürettiğimiz karbon gazları da her geçen yıl artış gösterdiğinden dünyamız hızla ısınmaya devam etmektedir. Bu ısınmanın yanı sıra dünyamızdaki radyasyon miktarı da artmaktadır. Bunların sonucu olarak sulu tarımda bile eski yıllardaki üretim rekoltelerini ancak yüzde 50-70'lerine ancak ulaşabilmekteyiz, dolayısıyla kuru tarımda üretim beklememiz artık bir hayalden öteye gitmemektedir. Sonuç olarak önümüzdeki yıl ve sonraki yıllarda ne yazık ki ekmeği çok daha pahalıya yiyeceğiz. Dar ve orta gelirli halkımızın karnını doyuracak en önemli yiyeceği olan ekmeğin fiyatının yükselişinin toplumumuz için çok büyük olumsuz sonuçlar doğuracağı tartışılmazdır. Bu nedenlerle toplum olarak ekmek fiyatlarının artışı bizi hızlı bir şekilde önlem almaya yönlendirmelidir. Karbon gazlarını azaltıp, oksijen miktarını çoğaltmamız için ülke ve dünya olarak el ele verip gereken tedbirleri bir an önce almalıyız" dedi.

.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 10:49:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?