3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Kurtarma tatbikatı gerçeğini aratmadı

Nevşehir Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) tarafından yapılan kurtarma tatbikatı gerçeğini aratmadı. Tarihi Uçhisar Kalesi'nde gerçekleştirilen tatbikatta, UMKE ekiplerinin performansı göz doldurdu.

Türkiye'de ve diğer ülkelerde yaşanabilecek afetlerde hasta ve yaralılara modern kurtarma ve tıp teknikleri kullanılarak en kısa sürede müdahale edebilmek için Sağlık Bakanlığı tarafından tüm illerde gönüllü sağlık personellerinin katılımı ile kurulan UMKE, Nevşehir'de 2009 yılının ilk tatbikatını gerçekleştirdi. Nevşehir'in en önemli turizm beldelerinden Uçhisar kasabasında bulunan tarihi Uçhisar Kalesi'nde gerçekleştirilen tatbikata; doktor, sağlık memuru ve hemşirelerinden oluşan 50 kişilik UMKE personeli katıldı.

Ankara Acil ve Afetlerden Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı M. Akif Güleç ve Nevşehir UMKE Sorumlusu Sadık Doğrul tarafından yönetilen tatbikatta, kale içerisinde yer alan kayadan oyma mağaralarda ve kale eteklerinde kayalar arasına sıkışan yaralıların kurtarılması canlandırıldı. Deprem sonrası kayaların göçmesi ile meydana gelen afet ile birlikte kale içerisindeki mağaralarda yardım bekleyen yaralılar, 4'er kişilik ekiplerden oluşan 8 ayrı UMKE timince başarıyla kurtarıldı.

Tatbikat sonrasında bir değerlendirme yapan Ankara Acil ve Afetlerden Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı M. Akif Güleç, "Sağlık personelinin bir afet durumunda enkaz altında da yaralıya medikal müdahaleyi yapması amacıyla bu birim kuruldu. Enkaz altına girerek arama kurtarma çalışması yapan birlikler var ancak UMKE gibi bir birimin dünyada örnekleri çok az. Ülkemizde de böyle bir kurtarma ekibi Marmara Depremi'nden sonra kuruldu. Sağlık personelinin enkaz altına girerek yaralıya ilk müdahaleyi yapması, Sağlık Bakanlığı'nın afetlerde sağlık organizasyonu projesinin bir parçasıdır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 15:33:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?