3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

'Kurtlar İmparatorluğu' Nevşehir'de çekiliyor

Fransız yazar Jean Christophe Grange’in ’Kurtlar İmparatorluğu’ (L’Empire des Loups) kitabının sinemaya uyarlaması olan ve 2005’te vizyona girmesi planlanan 30 milyon euro bütçeli filmin, Fransa’nın başkenti Paris’teki çekimlerinin tamamlandığı bildirildi. Gaziantep ve Nemrut Dağı’nda geçen bölümler için de oradaki tarihi eserlerin, özellikle de tanrı heykellerinin zarar görebileceği ihtimaline karşı Kapodokya’da çekim yapılmasına karar verildi. Filmin final sahneleri olan Kapadokya’daki çekimleri, Nevşehir’in merkeze bağlı Uçhisar Beldesi’ndeki tarihi Uçhisar Kalesi ile Uçhisar Vadisi’nde gerçekleştirilecek. Filmin çekimleri için gereken hazırlıkların tümü tamamlandı.

Yapılan hazırlıklar çerçevesinde daha önce Nemrut’ta çekilmesi planlanan bazı sahnelerde oradaki taş heykellerin zarar görmemesi için özellikle tanrı heykelinin aynısı tarihi Uçhisar Kalesi’ne de yapıldı. 179 metre yükseklikteki tarihi Uçhisar Kalesi’ne, 2’si Fransız 7’si Türk heykeltıraş olmak üzere 9 heykeltıraş, İstanbul TEM Stüdyosu’nda 8 metre boyunda 5 metre eninde ve 150 kilogram ağırlığındaki tanrı heykelini 21 günde yaptı. Toplam 15 parçadan oluşturulan tanrı heykeli ile Kartal başı heykeli, 3 günlük bir çalışma ile Uçhisar Kalesi’nin zirvesine monte edildi.Tanrı heykelinin yanı sıra bazı silahlı çatışma sahnelerinde ünlü aktör Jean Reno’nun gizleneceği bir de dev kartal heykeli inşa edildi. Her iki heykel de sıkıştırılmış köpükten yapıldı. Senaryoya göre, Chris Nahon’un yönettiği filmde komiser Jean-Louis Schiffer karakterini canlandıran dünyaca ünlü Fransız oyuncu Jean Reno, yapılan tanrı heykelinin arkasına gizlenen suçluları, heykeli otomatik tüfekle tarayarak yok edecek. Heykeltıraşlar, senaryo gereği heykelin parçalanacağından dolayı, çekimlerin Nemrut’a yapılmasından vazgeçildiğini söylediler.

Çekimler yarın başlayacak, ancak ünlü aktör Jean Reno çekimlerin üçüncü gününde Nevşehir’de olacak. Kapadokya çekimlerinde 60’ı teknik heyet olmak üzere aktör ve figüranlar dahil toplam 600 kişi görev yapacak. Bu arada yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık bulundurulan Uçhisar Kalesi de film çekimleri nedeniyle 2 Ekim 2004 tarihine kadar ziyaretçilere kapalı tutulacak.

Fransız yapımcının Türkiye’deki temsilcisi Medya Vizyon yetkilileri, helikopterli çekimler için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurularak gerekli izinlerin alındığını bildirirken, Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, coğrafi yapı nedeniyle özel koşullara sahip araçlarla çekim yapılabileceğini bildirmesi üzerine, çift motorlu, titreşimi ve düşme riski az olan helikopterle çekimler gerçekleştirilecek. Helikopterle çekilecek sahnelerin, aksiyon sahneleri olduğu belirtiliyor.

Uçhisar Belediye Başkanı Mustafa Zühal yaptığı açıklamada, Fransa’nın dünyaca ünlü aktörü Jean Reno’yu Uçhisar’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyacaklarını söyledi. Macera filminin, gerçekte macera tutkunlarının en önemli gezi merkezi konumundaki Kapadokya Bölgesi’ne ilgiyi daha da artıracağına inandığını söyleyen Zühal, "Kapadokya Bölgesi’nde zaten Fransız turist gruplarının ağırlığı ilk planda geliyor ama bu filmle birlikte Fransa’dan bölgemize büyük bir akın bekliyoruz. Ümit ediyorum ki 2005 turizm sezonu için bu ve benzeri filmler tanıtımda büyük bir katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

NEVŞEHİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2004 Pazartesi 10:33:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?