3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

'Lale Devri'ni iyi bilmiyoruz!

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Lale Devri'nin 'Türk Rönesansı'nın başlangıcı olduğunu belirterek, "Maalesef siyasi tarihimiz Lale Devri'ni, 'Vur patlasın, çal oynasın' boyutu ile yansıttı" dedi.

Nevşehir'de ziyaretlerini sürdüren Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Vali M. Asım Hacımustafaoğlu'ndan sonra Nevşehir Belediyesi'ni de ziyaret etti. Nevşehir Belediye binası girişinde AK Parti Nevşehir milletvekilleri Rıdvan Köybaşı, A. Erdal Feralan ve Mahmut Dede tarafından karşılanan Prof. Dr. Mustafa İsen, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'in makam odasına geçti. Burada bir açıklama yapan Prof. Dr. İsen, Lale Devri figürünün çok yanlış bir şekilde kullanıldığını söyledi.

İsen, "Bu konuda yetkin bir kişi olarak konuşabilirim çünkü alan uzmanıyım. Bizde Lale Devri figürü çok yanlış kullanılmıştır. Osmanlı Devleti bir nevi, 18. yüzyılda artık gerilemeyi kendi içerisinde hissetmeye başladığı bir zaman, bu savaşlara son verip biraz sayfayı çevirmek istemiştir. Yani farklı alternatif bir yapılanma ortaya koymaya kalkışmıştır. Bugün bahsettiğimiz, özellikle kültüre ve sanata yönelik çok da iyi bir birikim var. Arkasında 300 yıllık bir birikim var. Bununla birlikte bir farklı açılım, yani biraz savaş teknolojileri üzerine kurulu bir yapıdan daha çok, kültür ve sanat yapılanması esasına dayalı bir açılımdır Lale Devri. Öyle katiyen, 'Vur patlasın çal oynasın' devri falan değildir. Maalesef siyasi tarihi onu o boyutu ile yansıttı" dedi.

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın 'Türk Rönesansı'nı doğuran en önemli kişilerden biri olduğunu vurgulayan İsen, "Bizim mimarlık tarihimiz açısından, bizim edebiyat tarihimiz açısından, bizim musiki tarihimiz açısından, bizim bahçe kültürümüz açısından bir Rönesans'tır, bir Lale Devri'dir. Matbaanın girişi de buna dahildir. Bu bakımdan Damat İbrahim Paşa gerçekten Türk Rönesansı'nı doğuran kişilerden biridir. Damat İbrahim Paşa'ya bu şekilde bakmak lazımdır. Tam da bu parametre değişikliği ve politika değişikliğinin merkezindeki kişidir Damat İbrahim Paşa" diye konuştu.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Prof. Dr. Mustafa İsen'e Türkiye'nin en önemli el sanatları merkezlerinden biri olan Avanos ilçesinde üretilen bir çini tabak hediye etti.
Ziyarette; Nevşehir Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ve Nevşehir Emniyet Müdürü Ömer Gurulkan da hazır bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 12:13:51
Güncelleme :11 Mart 2009 Çarşamba 12:20:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?