4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Lozan Mübadilleri Festivali 9 Mayıs'ta

Anadolu'da yaşayan Lozan mübadilleri, Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan Lozan Mübadilleri Festivali'nde bir araya gelecek.

Nevşehir Lozan Mübadilleri ve Balkan Kültürü Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen 1. Geleneksel Lozan Mübadilleri Festivali, 09-10 Mayıs 2009 tarihleri arasında Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesinde gerçekleştirilecek.

Nevşehir Lozan Mübadilleri ve Balkan Kültürü Araştırmaları Derneği Başkanı Harun Tutan, Türkiye ile Yunanistan arasında 1923 tarihinde Lozan'da imzalanan 'Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi' kapsamına giren mübadillerin ve sonraki kuşakların kültür, sanat ve folklorik değerlerini koruyarak yaşatmak, yakın tarihi ve mübadeleyi bilimsel olarak araştırmak, mübadillerin geride bıraktıkları kültür varlıklarının korunması için çaba göstermek ve Türkiye ile Yunanistan halkları arasında dostluk, sevgi ve işbirliğini geliştirerek barış kültürünün yerleşmesi için çaba gösteren derneklerinin bu festival ile mübadiller ve sonraki kuşaklar arasında sosyal ve kültürel dayanışmayı ve yardımlaşmayı sağlamayı amaçladığını kaydetti.

9 Mayıs 2009 Cumartesi günü, Mustafapaşa Belediye binası önünde açılışı gerçekleştirilecek olan festivale TBMM'deki mübadil milletvekillerinin yanı sıra Türkiye'nin çeşitli illerinden çok sayıda mübadilin katılacağını belirten Başkan Tutan, 10 Mayıs Pazar günüde festival kapsamında bir piknik düzenleyeceklerini açıkladı.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 12:56:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?