4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Lozan Mübadilleri Festivali

Anadolu'da yaşayan Lozan mübadilleri, Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde 1. Lozan Mübadilleri Festivali'nde bir araya geldi.

Nevşehir Lozan Mübadilleri ve Balkan Kültürü Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen 1. Geleneksel Lozan Mübadilleri Festivali, Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesinde gerçekleştirildi. Mustafapaşa Belediyesi önünde gerçekleştirilen festivale, Nevşehir Vali Vekili Hüseyin Ergi, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Muspaşa Belediye Başkanı Levent Ak, Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş ve çevre illerden gelen çok sayıda mübadil katıldı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın konseriyle başlayan festivalin açılışında konuşan Nevşehir Lozan Mübadilleri ve Balkan Kültürü Araştırmaları Derneği Başkanı Harun Tutan, dernek hakkında şu bilgileri verdi:
“Derneğimizin kuruluş gayesi, Türkiye ile Yunanistan arasında 1923'de Lozan'da imzalanan 'Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi' çerçevesinde mübadillerin ve sonraki kuşakların kültür, sanat ve folklorik değerlerini koruyarak yaşatmak, yakın tarihi ve mübadeleyi bilimsel olarak araştırmak, mübadillerin geride bıraktıkları kültür varlıklarının korumak ve Türkiye ile Yunanistan halkları arasında işbirliğini geliştirmektir” dedi.

Tutan'ın konuşmasının ardından festival etkinlikleri kapsamında yöresel sanatçılar çeşitli türküler seslendirirken, halk oyunları ekiplerinin gösterisi ilgiyle izlendi. Program Vali Vekili Ergi ve Nevşehir Lozan Mübadilleri ve Balkan Kültürü Araştırmaları Derneği Başkanı Harun Tutan'ın etkinliğin düzenlenmesini sağlayanlara plaket verilmesiyle sona erdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 16:43:08
Güncelleme :10 Mayıs 2009 Pazar 17:07:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet emin IP: 78.180.180.xxx Tarih : 11.05.2009 08:50:33

Bu tür etkinlikler mutlaka yapılmalı kalıcı hale gelmelidir?amaç geliştirmek güzelleştirmekse?önemli nokta şu MUSTAFAPAŞA yolu merhum dedemden kalma yol yabancı için riskli ve çok dar lütfen yatmış yoldan giden ,gelen ,gören yokmu?? yolun genişlemesi söz konusu değilmi?yöneticilerii göreve davet ederim,ÜNİVERSİTEYİ GETİRENLERDEN KURANLARDAN ALLAH RAZİİİİ OLSUN. MUSTAFAPAŞA  KABUĞUNU DEĞİŞTİRİR SANIRIM... saygılarımla