4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Matematikçiler konferansta buluştu

Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nün organizesi ile İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Solak tarafından, ''Matematik'te Çözülememiş Problemler'' konulu bir konferans verildi.

Konferans, Nevşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda yapıldı. İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Solak'ın verdiği konferansa Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Cihan, Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hacı Aktaş, öğretim elemanları ve matematik bölümü öğrencileri hazır bulundu.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. İhsan Solak, matematikte yıllardır çözülemeyen problemleri anlattı. Solak, '2'den büyük bir çift sayı iki asal sayının toplamı olarak yazılabilir' yönündeki problemin, yılardır çözülemediğini bu problem üzerine birçok matematikçinin uğraş verdiğini söyledi.

Solak, 1942 yılından beri üzerinde çalışılan Goldbach problemi olarak da bilinen bu problem için ünlü matematikçiler yıllarını problemi çözmek için harcadığını ve hala çözülemeyen bu problem için Leonehard Euler, Cari Codfery Hord, Sribivaso Ayonngor, John Ederson ve Davit Hibert problemi çözmek için yılarını ve servetlerini feda ettiğini kaydetti.

 Solak, "Ünlü matematikçilerin bütün uğraşlarına rağmen 1942 yılından beri çözülemeyen '2'den büyük bir çift sayı iki asal sayının toplamı olarak yazılabilir'' problemi çözülememiş bir problem olarak günümüze kadar gelmiştir. Matematikte birçok problem gibi çözülemeyen bu problem de asla çözülemeyecek olarak da görülmemelidir" dedi.

Konferansın ardından Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç tarafından, konferansından dolayı Prof. Dr. İhsan Solak'a teşekkür plaketi verdi

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 10:26:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?