3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Memur-Sen'den katliama tepki

Memur-Sen Nevşehir İl Temsilcisi Mustafa Özdemir, Doğu Türkistan'da yaşanan olaylardan dolayı Çin hükümetine tepki gösterdi.

Cuma namazı sonrasında Memur-Sen Nevşehir Şubesi önünde bir basın açıklaması yapan Memur-Sen Nevşehir İl Temsilcisi Mustafa Özdemir, 26 Haziran 2009 tarihinde Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'ın Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de Çin devletinin her türlü baskı, dayatma ve tahriklerine karşı Müslüman gençlerin tepki göstermesi üzerine Çin güvenlik güçlerinin vahşice saldırılarında yüzlerce Uygur'un öldürülmesinin ve binlercesinin de yaralanmasının acı ve hüznünü yaşadıklarını söyledi.

Doğu Türkistan'dan gelen haberlerin, gerçek rakamların çok daha fazla olduğu yönünde olduğunu ifade eden Özdemir, "Çin Hükümeti internet erişimini, yerel ve ulusal basının özgürce çalışmasını engelleyerek orada yaşanan katliamı ve insanlık dışı dramı dünya kamuoyundan gizlemektedir. İşte bugün Çin katliamına tüm dünyanın dikkatini çekmek, Uygur Türklerine sahip çıkmayan sözüm ona insan hakları savunucularını, ırkçı yaklaşımları protesto eden dernek ve kurumları, bu vahşete seyirci kalan ülkeleri ve yönetimlerini kınamak üzere buradayız. Doğu Türkistan'da meydana gelen vahşi olay, sadece 26 Haziranda başlayan bir olay değildir. Doğu Türkistan yaklaşık yarım asırdan beri büyük bir Çin zulmünün ve katliamının kıskacındadır. Doğu Türkistan'da Çin zulmüne tabi tutulmanız için suç işlemenize gerek yok. Orada Müslüman Uygur olmanız zulüm görmeniz için en büyük sebeptir. Bugün dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen meşhur Çin işkencelerinin tüm metotları Doğu Türkistanlıların üzerinde uygulanıyor. Hamile kadınlar zorla kürtaj yaptırılıyor. Gençler iğne yapılarak kısırlaştırılıyor. Her Uygur'a potansiyel terörist gözüyle bakılıyor. Oruç tutmaları, namaz kılmaları, dini bayramları kutlamaları, Kur'an öğrenmeleri yasaklanıyor. Çocuklara Uygurca eğitim verilemiyor. Uygurca yazılan kitaplar toplattırılarak Uygurca okuyup yazmalarına mani olunuyor. Çin, Doğu Türkistanlıları sadece öldürerek soykırım yapmıyor, onların milli ve manevi değerlerini de yok ederek kültürel soykırım gerçekleştiriyor" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 15:41:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?