4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Minik çanaklara turist ilgisi

Türkiye'nin en önemli el sanatları merkezi konumundaki Nevşehir'in Avanos ilçesinde üretilen milimetrik ölçülerdeki çanak ve çömlekler yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor.

Özellikle dekorasyon malzemesi olarak büyük bir beğeni kazanan milimetrik çanakları yapan 25 yıllık çanak ustası Hasan Bircan, bu tür çanak ve çömleklere minik çocukların daha çok ilgi duyduğunu söyledi.

Avanos ilçesine özgü topraklardan yapılan ve tarihi M.Ö. 3000 yıllarında Hititler'e kadar uzanan geleneksel Avanos çanak ve çömlekçiliğinin farklılık oluşturan mekanizmasına daha da etkin farklılıklar oluşturabilmek için çeşitliliğe büyük bir önem verdiklerini ifade etti.

Bircan, “Kimi zaman boyları 1.5 metreye kadar ulaşabilen çanak ve çömleklerin üretiminin yapıldığı Avanos'da 1 santimetre ve 1.5 santimetreye ulaşan farklı çanak ve çömleklerinde üretiminin yapılabileceğini ortaya koyduk. Oldukça zor ve zahmetli olmasına karşın, üretiminin yapıldığında oldukça ilgi çekici boyutlarda ortaya çıkan çanak ve çömleklerin özellikle burayı ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçilerin,i çocukların büyük ilgisini çekiyor. Üretimini yaptığımız bu çanak ve çömlekleri kolye ve küpe olarak bayanlar süs malzemesi olarak kullanırken, evlerde de dekoratif zenginliğe katkıda bulunmak amacıyla satın alınıyor” dedi.

Bircan, minik şekilli çanakların 90 kuruş ile 1.5 lira arasında fiyatlandırılarak tüketicilere sunulduğunu sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2009 Pazartesi 18:46:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?